Mozaik

Szenzáció Hollandiában az utazó fa

youtube.com
youtube.com
A fa egy autó hátsó ülésén gyökerezik, és nagyon otthonosan érzi magát.

Hein van Duppen holland művész és tértervező fát ültetett autója hátsó ülésére. A fával bejárja az országot, és történeteket gyűjt az erdőkről, fákról, zöld területekről. Mert Hollandiában túl kevés a zöld. Mit jelent a zöld az emberek számára, és mit ad hozzá a lakókörnyezethez? – teszi fel a kérdést Hein van Duppennel együtt a brightvibes.com.

Az elmúlt húsz évben 23%-kal nőtt az autók száma Hollandiában. Sőt, a holland statisztikai hivatal szerint a gépkocsik száma 2019-ben még a népességnél is gyorsabban nőtt. Hihetetlen mennyiségű közlekedik az utakon, miközben a zöld növényzet eltűnik a városokból.

Egy zöldebb város ötlet sarjadzik

A klímaváltozás miatt egyre melegebb van, a városokban pedig még gyorsabban melegszik fel a levegő, így azok tulajdonképpen egyfajta hőszigetek. Szükségszerű lenne, hogy a települések zöldebbé váljanak, hogy a jövőben jobban meg tudjanak birkózni a különböző szélsőséges időjárási viszonyokkal, mint amilyenek a hőhullámok vagy a nagy mennyiségű csapadék.

youtube.com

Az utazófa nyilvános bemutatására Tilburgban, Európa egyik legkopárabb belvárosában került sor, ahol nagyon kevés a zöld. Ezért is keltett feltűnést, hogy egy fa hajtott át a városon.

Ezzel a projekttel arra próbálom rávenni az embereket, hogy más szemmel nézzék a környezetet, és elgondolkodjanak. Milyen most egy közterület, és hogyan tudnánk másként használni

– beszélt az indítékairól Hein van Duppen.

Jó ügyért

A fa Hein autójának hátsó ülésén gyökerezik, és nagyon otthon érzi magát, még új hajtásokat is hozott. Autó és fa is jól megfér egymás mellett: a levelek kicsik, a fa nem túl magas, így még áthaladhat a viaduktok alatt.

A mozgó fa egyelőre Hollandián halad keresztül, hogy minél több zöld történetet gyűjtsön össze, de természetesen a szándék az, hogy a jövőben mindenki letegye az autót és a betont zöldre cseréljük. Ami jobb lenne nekünk és a bolygónak is.

Kapcsolódó
Valaki körbefűrészelte a csopaki strand legöregebb tölgyfáját
Feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik