Virágzó vidékünk

2023-ban a vénic-szil az év fafaja

Patrick Pleul/picture alliance via Getty Images
Patrick Pleul/picture alliance via Getty Images

A vénic-szil az év fája 2023-ban: az ártéri ligeterdők fafaja kerül a fókuszba jövőre, írja közleményében az Országos Erdészeti Egyesület.

Mint fogalmaztak, a mozgalom 1996 óta minden évben megválasztja az év fafaját. Az év fája mozgalom célja az adott őshonos fafajjal kapcsolatos figyelemfelhívás, ismeretterjesztés, mind az erdész szakemberek, mind a nagyközönség számára.

2013 óta az Év fája mozgalom honlapján keresztül zajló nyílt online szavazáson dől el melyik hazai fafaj lesz a következő év fája. Így idén, immár tizedik alkalommal választhatta ki az év fafaját az egyesület tagsága, az erdész és társtudományi szakemberek illetve mindenki, akit érdekel az erdők és a fák világa.

2022-ben, az Erdők Hetén kezdődött, egy hónapon át tartó év fája 2023 online voksoláson – élénk érdeklődés és viszonylag szoros verseny mellett –  csaknem 2000-en vettek részt, összesen 1925 érvényes szavazatot adtak le.

A szavazatok értékelése után, 860 szavazattal, a vénic-szil (Ulmus laevis) lett 2023-ban az év fafaja.

A második helyen – 569 szavazattal – a kecskefűz (Salix caprea), míg a harmadik helyen – 496 szavazattal – a rezgőnyár (Populus tremula) végzett.

A vénic-szil (Ulmus laevis) elsősorban az árterekhez kötődő szilfajunk, amelynek élettere a folyószabályozások, az ártéri ligeterdők java részének kiirtása, a megmaradottak egy részének átalakítása miatt lényegesen lecsökkent. Őshonos szileink közül a szilfavészre legkevésbé érzékeny, ennek ellenére visszaszorulása látványos.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik