Mozaik

Édenkertté varázsolták a mesterséges folyóvölgyet

Youtube
Youtube
A holland-belga határfolyó rehabilitációja mintapéldája annak, hogyan lehet gazdasági sikertörténet egy zöld beruházás.

A holland-belga határon végéhez közelednek egy óriás léptékű élőhely-rekonstrukció munkálatai – írta a Qubit.

Kapcsolódó
Legvadregényesebb holtágunk a természetbarátok örök szerelme
Mártély csodás holtága százötven éve páratlan lehetőség az arra vágyóknak a testi-lelki feltöltődésre.

Az Ardennekben eredő Maas folyó 45 kilométeres szakaszát komoly anyagi ráfordítással sikerült visszaalakítani természetes állapotába. A Hollandia és Belgium határán 1200 hektáron elhelyezkedő Maas-völgyi Folyópark mára a zöldturizmus egyik ismert célpontjává vált. Harminc év alatt sikerült elérni az eredetihez hasonló, természetes állapotot, a Maas partvonalának rendezésére 550 millió euróra volt szükség.

Youtube

A tervezés 1990-ben kezdődött, a befejező munkálatokra 2027-ben kerülhet sor a tervek szerint. A látványosan visszavadított park csupán egy év alatt kétmillió látogatót vonzott, ebből közel 1 milliárd eurós bevétele volt a régiónak.

A Maas folyót átalakító Grensmaas projekt jelentősen csökkentette a korábbi években a környéket óriás területeken vízzel borító árvízek kockázatát.

A megnövekedett biológiai sokféleség fellendítette a régió mezőgazdaságát is, amely időközben átállt az ökológiai gazdálkodásra.

A projekt legfontosabb része a természet és a mezőgazdaság szétválasztása volt, a folyó vízgyűjtőjén elhelyezkedő gazdaságok felvásárlásával és természetes állapotba való visszaállításával. A hatalmas kiterjedésű ökológiai egység átgondolt, pontos tervezés eredménye. A visszavadítást az elmúlt 250 év árvizeinek részletes elemzésével a vízálláshoz igazítva tervezték meg.

Pixabay

A mederszabályozó földmunkák mellett az ökoszisztéma fenntarthatósága céljából jelentős számban telepítettek vissza tokhalat, hódokat és vidrákat. A folyószakaszon az Északi-tenger felől vándorló olyan halak populációi is megjelentek, mint az atlanti lazac vagy a tengeri pisztráng. A ligeterdős flórát a ridegtartást jól viselő galloway szarvasmarhák és a lengyel konyik kislovak tartják rendben.

A projekt indulási helyszíne, Nijmegen 2018-ban elnyerte az Európa Zöld Fővárosa címet.

Kapcsolódó
Csodás látvány egy mederben a két különböző színű folyó
Az egy mederben folyó, mégis elkülönülő vizek jelensége a találkozás előtti viszonyok eredménye.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik