Mozaik

Megújult az árvízvédelem a Maroson

Országalbum/Juhaszj
Országalbum/Juhaszj
Román-magyar együttműködéssel, a határ mindkét oldalán uniós támogatással megvalósított fejlesztésekkel javították a Maros alsó szakaszának árvízi biztonságát - tájékoztatta az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság az MTI-t.

A beruházás részeként magyar területen a Maros jobb partján elhelyezkedő makói szivattyútelep rekonstrukciója történt meg. Az 1962-ben épült szivattyútelep kettős funkciót lát el: egyrészt a Makó és Maroslele környezetében összegyűlő belvizet átemeli a Marosba, másrészt a folyóból öntözővizet biztosít a mezőgazdasági területekre.

Kapcsolódó
Kék virágtenger borítja a Maros árterét
A virágzás általában március elejétől április közepéig tart, de nagyban függ az időjárástól.

A beruházás során elkészült a szivattyútelep mélyvezetésű nyomócsövének teljes rekonstrukciója, valamint az árvízvédelmi töltés vízoldalán szivárgásgátló vízzáró résfal épült. Felújították a vízoldali elzáró szerkezetet, átépítették a kezelő tornyát és kicserélték az ahhoz kapcsolódó bejáró hídját.

A projekt romániai partnere, a Maros-völgyi Vízügyi Igazgatóság a Maros jobb partján lévő Arad védelmét szolgáló árvízvédelmi műtárgyak rekonstrukcióját végezte el. Mintegy 2,5 kilométer hosszú szakaszon újult meg az árvízvédelmi fal, és a Maros belterületi szakaszán partvédelem épült. A romániai és magyar fél egyeztette, összehangolta és kiegészítette a meglévő vízügyi – hidrológiai és geoinformatikai – adatbázisokat, továbbá közös árvízi elöntési “haváriatérképek” készültek, lefedve a folyó Makó és Nagylak közötti 21 kilométeres határszakaszát. (MTI)

Kapcsolódó
10 ezer facsemetét ültettek a Körös és Maros árterében
A nyárfák mellett vadkörtefák is gazdagítják a területet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik