Mozaik

Tüneményes hódkölyköt mentettek a halőrök a Körösöknél

Facebook/khesz
Facebook/khesz
Korábban csak mesekönyvekből ismertük jellegzetes rágásnyomaikat.

A halőr, ahol tud, segít! Akár ez is lehetne a jelmondata annak a kedden történt különleges vízparti akciónak, amely hűen tükrözni a halőri feladatkör szerteágazó mivoltát, váratlanul előálló helyzeteit, írta Facebook oldalán a Körösvidéki Horgász Egyesület.

Kapcsolódó
Túl jól érzik magukat Magyarországon a hódok
A probléma az, hogy a hódnak nincsen természetes ellenségei, hazánkban viszont a ritkítását vagy a kilövését is szigorú szabályok tiltják.

Egy bajbajutott eurázsiai hód szorult segítségre, amely a gyomaendrődi Sirató-holtág szivattyúaknájába esett beés önerejéből nem tudott kikecmeregni kelepcéjéből.

Az állatot egy vízügyi dolgozó vette észre, akinek értesítése nyomán jutott el a gyorshír a KHESZ halőreihez. A halőrök vállalták a feladatot, hogy a minden bizonnyal ijedt és akár agresszív, támadó viselkedést is mutatható óriási rágcsálót kimentik szorult helyzetéből.

Hódok a Körösöknél

Az eurázsiai hódnak természetes élőhelyét a szabályozatlan folyók és ártereinek vidéke adta egykoron hazánkban, azonban túlzott vadászata már a folyószabályozások korára, a 19. század közepére kipusztította.

 

Az 1990-es években kezdődött visszatelepítésének hatására újból megtalálhatók, a Körösök mentét valószínűleg a közép-tiszai program generációi népesítették be a 2000-es évek közepétől.

 

Az első fényképes észlelésük egy Sebes-Körösön éppen jókor, jó helyen lévő horgásznak köszönhető, aki 2007-ban kapott lencsevégre egy példányt.

 

Azóta határokon túlnyúlóan birtokukba vették a Körösök vidékét, a korábban csak mesekönyvekből ismert jellegzetes rágásnyomaikra sok helyen rábukkanhatunk, jelenlétüket azóta kutatók is tanulmányozzák.

Az első ránézésre nem is olyan egyszerű helyzetet a halőrö frappánsan oldották meg. A szivattyúszerelvény alá bújó barna bundás bajkeverőt egy merítőhálóba ugratták bele, így a lehető legbiztonságosabban tudták kiemelni a betonveremből. A békés teremtmény fiatal példány, hiszen egy kifejlett egyed akár több mint dupláját is nyomhatja a most mérlegelt 10,10 kilogrammnak.

A Facebook posztban több fotó található a mentésről.

Kapcsolódó
Hódokkal védekeznének a szélsőséges időjárás ellen Angliában
Visszatelepítésükkel akarják a globális felmelegedés okozta vízügyi problémákat enyhíteni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik