Mozaik

Lefotózták a Sóstói-tó hódját

A kontinens legnagyobb testű, jellegzetes rágcsálója.

Az Érpataki-főfolyástól a Sóstói-tóra költözött hódot ezidáig csak a szóbeszédekben emlegették, a kíváncsi tekintetek elől ügyesen bújt el a nagytestű rágcsáló.

Hetek óta találgatják a nyíregyháziak, hogy valóban él-e ott egy hód, ahogy sokan bizonygatták, többen próbálták már megtalálni, lefényképezni, és néhány szerencsésnek már sikerült is lencsevégre kapnia a nagytestű rágcsálót. Hegedűs Zsuzsanna nyíregyházi lakos osztotta meg a készített fotót a közösségi médiában, miután csütörtök este megtalálta a régóta keresett hódot Sóstón, írja a szon.hu

https://www.facebook.com/szabolcsonline/posts/10155911554291148?__xts__[0]=68.ARDwzcCzKve4PkMVhEQhx2n2plUVs9hgAlhqG04k2OeUXRb0qOGJF7kiTjSwZduPKe4nvrWUr4rFkcPKezAAUrdwPqyCmxOR7YAXhsf2hzSK3KksPBMnUBT3At5r3OYVXKpijRkTXrZL8sgrugVi_WR64fNTIuxfeb2ioYUm7kOT0QuDVpISREXU1bJdLWAZpZWqIO9bwXhnWVueUgJ1xAsMjs-eABqIAjjrW34KYFPTpvcG72JID_OOUZv6GMiLiIy2ko40_o8pbJdCOXs_PeT5ZVY4PfLeVRwamJOr9fwMpIoqS30fvxw2jR_3tvTqYAZjiw5Dy3vfolJQoLGK&__tn__=-R

A hóddal együtt jár némi gazdasági kár, ez főleg a nyárfa-ültetvényeket érinti, illetve kisebb vízfolyásokon akár visszaduzzasztást is előidézhet tevékenységével. Az állat ugyanakkor vízinövényeket eszik, a kisebb fákat csak azért dönti ki, hogy a leveleit és a zsenge rügyeket elfogyaszthassa.

Az 50 ezer forint természetvédelmi értékű eurázsiai vagy európai, közönséges hód a kontinens legnagyobb testű, jellegzetes rágcsálója.

A 19. században állománya erőteljesen megfogyatkozott, de a legújabb védelmi intézkedések következtében az európai populáció újra növekszik, szemben az ázsiaival, melyek továbbra is nagy veszélynek vannak kitéve.

A közönséges hód éjszaka aktív, egyébként félénk, rejtőzködő állat, így nagy adag szerencse szükséges ahhoz, hogy észrevegyük.

Megjelenése pozitív visszajelzést ad az élőhelyről, azt mutatja, a tóban és környékén rendben zajlanak az ökológiai folyamatok. A hód pedig segíti mindezek jó működését, vagyis az ökoszisztéma ideális fenntartását.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

150 év után visszatértek a hódok az Ipolyra
Ausztriai telepítésből származhatnak, és a Dunán keresztül jutottak el Nógrádba.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik