Mozaik

Rekordméretű ékszerteknőst talált egy kutya Győrben

Az állat körülbelül 30 éves és közel 3 kilós.
Korábban a témában:

A napokban a saját fajtájában hatalmasnak mondható sárgafülű ékszerteknőst talált Győrnél a Holt-Marcalban Rafi, Tánczos Roland kutyája. Egy ilyen teknős átlagosan egy kilósra nő meg, a talált állat ennek csaknem a háromszorosa, írta a Kisalföld.

2018. április 13.
A Londoni Állattani Társaság által 2018. április 13-án közreadott dátummegjelölés nélküli kép az ausztráliai Mary folyó medencéjének oxigénben gazdag vizeiben élõ zöld hajú teknõsrõl. A Mary folyói teknõs, amelynek  hátát és fejét rendszerint benövi az alga, felkerült az evolúciós szempontból sajátos és globálisan veszélyeztetett hüllõk 30-as listájára. (MTI/EPA/Londoni Állattani Társaság/Chris Van Wyk)
Veszélyeztett faj lett a zöld hajú teknős
Hátát és fejét rendszerint benövi az alga.

Tánczos Roland maga is tart otthon teknősöket, így azonnal felismerte, hogy nem mindennapi példányt találtak: a mérésnél  2905 grammot mutatott a mérleg.

Az interneten fellelhető cikkek szerint ehhez hasonló ékszerteknőst 2015-ben Budapesten fogtak ki a Naplás-tóból. Az az ékszerteknős 2,8 kilós volt, s rekordméretűnek nevezték.

A portál megkereste dr. Andréka György, a győri állatkert igazgatóját, aki elmondta:

bár éghajlati viszonyaink között szabadban nem tudnak szaporodni az ékszerteknősök, mégis problémát okoznak, hiszen akár ötven évig is elélnek. A mocsári teknősök elől eleszik a táplálékot, és kiszorítják őket a napozóhelyekről. Vélhetően a talált példány egykor díszállat volt, amit szabadon engedtek, és körülbelül 30 éves lehet. Ekkora példányt egész életemben nem láttam.

Tánczos Roland a teknőst felajánlotta a győri állatkertnek, ahová az állatorvos igazgató szerint naponta három-négy darabot visznek be, s ezeket be is fogadják, mert az átlagméretűek sem tudnak így a természetben nagyobb kárt okozni.

Egyre több a mocsári teknős a Pilisben
Akad aranysakál, pettyes gőte és denevér is.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.