Mozaik

Rekordméretű ékszerteknőst talált egy kutya Győrben

Az állat körülbelül 30 éves és közel 3 kilós.

A napokban a saját fajtájában hatalmasnak mondható sárgafülű ékszerteknőst talált Győrnél a Holt-Marcalban Rafi, Tánczos Roland kutyája. Egy ilyen teknős átlagosan egy kilósra nő meg, a talált állat ennek csaknem a háromszorosa, írta a Kisalföld.

Veszélyeztett faj lett a zöld hajú teknős
Hátát és fejét rendszerint benövi az alga.

Tánczos Roland maga is tart otthon teknősöket, így azonnal felismerte, hogy nem mindennapi példányt találtak: a mérésnél  2905 grammot mutatott a mérleg.

Az interneten fellelhető cikkek szerint ehhez hasonló ékszerteknőst 2015-ben Budapesten fogtak ki a Naplás-tóból. Az az ékszerteknős 2,8 kilós volt, s rekordméretűnek nevezték.

A portál megkereste dr. Andréka György, a győri állatkert igazgatóját, aki elmondta:

bár éghajlati viszonyaink között szabadban nem tudnak szaporodni az ékszerteknősök, mégis problémát okoznak, hiszen akár ötven évig is elélnek. A mocsári teknősök elől eleszik a táplálékot, és kiszorítják őket a napozóhelyekről. Vélhetően a talált példány egykor díszállat volt, amit szabadon engedtek, és körülbelül 30 éves lehet. Ekkora példányt egész életemben nem láttam.

Tánczos Roland a teknőst felajánlotta a győri állatkertnek, ahová az állatorvos igazgató szerint naponta három-négy darabot visznek be, s ezeket be is fogadják, mert az átlagméretűek sem tudnak így a természetben nagyobb kárt okozni.

Egyre több a mocsári teknős a Pilisben
Akad aranysakál, pettyes gőte és denevér is.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik