Mozaik

Homoki nőszirommal segítik a rákosi viperákat

Kiskunsági Nemzeti Park
Kiskunsági Nemzeti Park
Folytatódik a fajtamentés a Kiskunságon.

Színpompás virágokat telepítettek a rákosi vipera élőhelyeire – írta a Kiskunsági Nemzeti Park.

A természetvédők tavaly több mint 5000 homoki nőszirom tövet ültettek el a növényzetben fajszegény élőhelyekre, amelyek korábbi beszántások eredményeként romlottak le. A Felső-Kiskunságban maroknyi területen fennmaradt nőszirmokból még három éve gyűjtöttek néhány tucat tövet, ezekről szaporítottak több ezer példányt.

Kiskunsági Nemzeti Park

A nőszirmokat 22 gyepfoltban ültették ki, összesen több mint két hektárnyi területre. Ezeken a területeken a kiültetés óta most virágoztak először a szépségek.

Az egykori gyepterületek jelentős része az ember tájátalakító tevékenysége miatt eltűnt, a területcsökkenések legfőbb oka a szántóföldi művelés. A gyepek eltűnése miatt megritkult számos faj, mint például a túzok, a rákosi vipera vagy a homoki nőszirom.

A homoki nőszirom a Kárpát-medence gyepterületeinek bennszülött növényfaja, a megmaradt állományainak jelentős része a Kiskunságban található.

Az egyik legkisebb nőszirom-faj természetes terjedési sebessége száz éves léptékben zajlik, ezért az állományai megerősítését szaporított növények kiültetésével végezik a szakemberek.

Kapcsolódó
Előbújt az erdőspuszták csodaszép vadvirága
A magyar nőszirom teljes világállománya a Kárpát-medencére korlátozódik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik