Virágzó vidékünk

Előbújt az erdőspuszták csodaszép vadvirága

Wikipédia
Wikipédia

Virágzik a fokozottan védett magyar nőszirom (Iris aphylla ssp. hungarica) a Dél-nyírségi erdőspusztákon.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság arról írt a közössági oldalán, hogy az idős tölgyek között megbújó kis tisztásokon élő endemikus növényritkaság részleteiben is lenyűgöző látványt nyújt. Az ember tájátalakító tevékenysége miatt a pusztai tölgyesek mindössze néhány élőhelyfoltban maradtak fenn, máig őrizve egy letűnt világ rendkívül gazdag életközösségét.

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság/Lisztes Anna

A nemzeti park cikke szerint az Iris aphylla Közép-Európa, Kis-Ázsia és Oroszország területén honos faj, amelynek egy alfaja a hazánkban előforduló magyar nőszirom (Iris aphylla subsp. hungarica). A „magyar” nevet azért is kaphatta, mert teljes világállománya a Kárpát-medencére korlátozódik. Valódi pontusi-pannóniai, endemikus erdősztyepp-faj.

Hazai állományi az Északi-középhegységből, a Zempléni-hegységből, a Cserehátból, a Putnoki-dombságról, a Nagyalföldről, és a Nyírségből ismertek.

Termőhelye száraz tölgyesek vályogtalajain, laza savanyú homokon, valamint sziklagyepek és sziklafüves lejtők sekély váztalajain van. A teljes árnyalást rosszul tűri, ezért erdős területen élő állományai jellemzően a fényben gazdagabb tisztásokon, szegélyeken élnek.

Kapcsolódó
Szemet gyönyörködtető arborétum a pilisi Majdán-fennsík
Egy nagy rét terül el a pilisi dombok ölelésében, ahol február végétől szinte minden hónapban nyílik valami kis csodás vadvirág, most éppen apró nőszirommezővé változott a táj.
Olvasói sztorik