Virágzó vidékünk

Szemet gyönyörködtető arborétum a pilisi Majdán-fennsík

Hatvani Anikó
Hatvani Anikó
Egy nagy rét terül el a pilisi dombok ölelésében, ahol február végétől szinte minden hónapban nyílik valami kis csodás vadvirág, most éppen apró nőszirommezővé változott a táj.

A fotókat készítő Hatvani Anikó is gyakran túrázik a környéken, most is egy hosszabb kirándulás végén pihent meg a réten.

Nagyon szeretem ezt a helyet, különleges a fekvése és az élővilága is. Pomáz felől könnyen fel lehet jutni, igazi családi program. Én most egy nagyobb túrán voltam és a végállomásom lett ez a kis sziget a hegyek között

– mondta el Anikó, akit most leginkább az apró nőszirom virágzása csalt el a fennsíkra.

Nézze meg a galériánkat a látványos virágmezőről:

Galéria
Hatvani Anikó

A Majdán-fennsík egy édesvízi mészkő fennsík, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környező hegyekre. A fennsík Pomáz déli oldalán, egy préri szerű képződmény, füves síkság, bozótosokkal, tavasztól őszig pompázó érdekes virágokkal.

A fennsíkot nyugatról az Oszoly-csúcs és a Csúcs-hegy, délről a Kevélyek vonulata szegélyezi. Az Oszolyról a „S” jelzésű ösvényen lehet leereszkedni a túrázóknak, de mivel a fennsíkon egymást keresztezik az ösvények, több oldalról is megközelíthető.

A házak fölé emelkedő Oszoly mészkősziklái helyenként 30 métert is meghaladó magasságukkal kővé dermedt óriásokként tekintenek le az alattuk megbújó kicsiny épületekre. A csobánkai Hubertus- kápolnával szemközt létesült Oszoly-Orr szép kilátású pihenő hely – olvastuk a HÓD – Honismereti Túraegylet túraajánlójában, ahol egy 10 kilométeres távra invitálnak Pomázról, a fennsíkon keresztül az Oszoly-csúcson át Csobánkáig.

A fennsíkon a kikelet hírnöke, a tavaszi hérics és a kis ködvirág bont először szirmot, majd a fürtös gyöngyike, őket követi az apró nőszirom, amely a Kisalföldön, a Mátrában és a Keszthelyi-fennsíkon él még. A Majdán-fennsíkon nyílik még a vadeper is, amelynek gyümölcsét is fel kehet kutatni májusban. De virágzik itt a kutyatej, homoki pimpó, varjúháj, ökörfarok virág, veronikafű, kis vérfű. És egy ilyen különleges rétet, ahol ennyi virágfaj bont szirmot, hasonlóan sok lepke látogat meg. A fecskefarkú pillangó, a kardos lepke, a fokozottan védett farkasalma lepke és kis Apolló-lepke is gyakori vendég a virágok között.

Ha ellátogatunk erre a szép fennsíkra, érdemes előtte a Magyar Vár Alapítvány oldalán is szétnézni, hiszen ezen a területen működik az alapítvány által felépített Magyar Vár Művelődéstörténeti Szabadidőpark, ahol egész évben gazdag programokkal várják az érdeklődőket.

És még egy plusz érdekesség: a területen elhelyeztek egy geoládát is, így aki ennek a hobbinak a megszállottja, el is indulhat felkutatni a ládát.

Kapcsolódó
Tengernyi élményt kínál a Bakony vadregényes kirándulóhelye
A Cuha-völgyben túrázhatunk akár babkocsival, de mászhatunk sziklát, átkelhetünk a patak kövein, mászhatunk kidőlt fák alatt és felfedezhetünk három barlangot is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik