Virágzó vidékünk

Szirmot bontott a szikes puszták kicsinyke vadvirága

Kiss Mónika/knpi
Kiss Mónika/knpi
A 10-15 centiméter magas nőszirom virága leggyakrabban lila vagy sárga, de fehér, világoskék, barnásvörös vagy vajszínű is lehet.

A hazai kertekben májusban pompázó, nagytermetű nemesített nőszirmokat mindenki jól ismeri. Azt már kevesebben tudják, hogy hazánkban nyolc vadon élő nősziromfaj fordul elő, közülük hat a Kiskunságban is él, olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park honlapján.

Kapcsolódó
250 fajta nőszirom illatozik a nagykörűi virágkertész birtokán
Miheller Balázs gyűjteménye ritkaságnak számít az országban.

Az élénksárga mocsári nőszirom mocsárréteken, mocsarakban, magassásosokban tenyészik, a szibériai nőszirom lépréteken, míg a nála ritkább fátyolos nőszirom láprétek és enyhén szikes rétek száraz gyepek felé mutató szegélyében. Évelő nyílt homokpusztagyepjeinkben a homoki nőszirommal, zártabb homoki gyepjeinken, száraz tölgyesekben a tarka nőszirommal, míg löszpusztagyepeinken az apró nőszirommal találkozhatunk.

Kiss Mónika/knpi

A magyar nőszirom, mely ismerős lehet 20 Ft-os érménkről is, csak Észak-Magyarországon él, míg a pázsitos nőszirom szintén csak domb- és hegyvidékeinken fordul elő.

A nyolc hazai faj közül mindössze a mocsári nőszirom nem védett, míg a magyar nőszirom fokozottan védett

– tudtuk meg a közleményből.

Mind közül a legkisebb az áprilisban virágzó, mindössze 10-15 centiméter magas apró nőszirom. Virágai leggyakrabban lilák vagy sárgák, de fehér, világoskék, barnásvörös vagy vajszínű is lehetnek.

Kiss Mónika/knpi

1–2 centiméter széles, lapos levelei középtájon kissé kiszélesedők, gyakran erősen íveltek, sűrűn erezettek. Alacsony szárán a magános virág szinte földön ülőnek tűnik. A lepel csöve 3–5-szörösen hosszabb, mint a magház. Ún. „szakállas” nősziromfaj. Termése háromrekeszű, hosszúkás tok.

Az apró nőszirom a Kiskunságban elsősorban a szikes pusztáinkba ékelődő löszös magaslatok szegélyében fordul elő (többek között Tiszaalpár, Pusztaszer, Fülöpszállás közelében, Apaj és Tass külterületén), de nem szikesekhez kötődő löszgyepekben is számos szép populációja virágzik a fajnak Kunpeszér, Érsekhalma-Nemesnádudvar, Baja, Röszke térségében.

Kiss Mónika/knpi

A nőszirmok gyökerét az ókorban gyógyszerként használták köhögés, hasfájás, kígyó- és skorpiómarás ellen, de alkalmazták szépítőszerként is, a mai pirosítók előszeleként: a benne lévő kalcium-oxalát tűkristályok izgatták a bőrt, ami így kipirosodott.

A viktoriánus korban a nősziromport az édességeknek kölcsönzött aromájáért kedvelték, illetve gyógyászati alkalmazásai is voltak. Napjainkban főként kozmetikai összetevőként használják a kék vagy kerti nőszirom szárított gyökérének őrleményét: parfümök aromájának és színének a rögzítésére alkalmas, továbbá illatosító púderek, és – gyengéd fogfehérítőként – fogkrémek összetevője lehet.

Kiss Mónika/knpi
Kapcsolódó
Keressük az ország legszebb tavaszi virágoskertjét!
Nyereményjáték! Fotózd le és mutasd meg a világnak, milyen sokszínű és hangulatos a tavaszi kerted!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik