Virágzó vidékünk

Kinyílottak az apró nőszirom első virágai

Ismét virágzik a köröstetétleni pusztákon a védett növény.

A Duna-Ipoly nemzeti Park munkatársai egy terepbejárás során készítettek fotókat a védett tavaszi vadvirágról – írta a nemzeti park weloldala.

Színpompás vadvirágok borítják a kora tavaszi erdőt
Gyönyörködjünk bennük, készítsünk róluk emlékbe egy fényképet, de ne bántsuk, ne szedjük le őket!

Az apró nőszirom első idei példányait a köröstetétleni pusztán fedezték fel, ez a nemzeti park egyik alföldi területe. Magyarországon márciustól májusig nyílik, hazánk mellett megtalálható Európa több más országában, és Ázsia mérsékelt égövi területein is.

Az apró nőszirom a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóságának alföldi működési területén mindössze 3 helyen fordul elő.

Iris pumila (apró nőszirom) – Fotó: wikipedia

A védett nővény latin neve Iris pumilla, az Iris (írisz) görög eredetű, az emberi szem szivárványhártyájára, íriszére utal.

Az apró nőszirom példányainak 5000 forint az eszmei értéke, ezért nem tanácsos leszakítani, élőhelyén szabad csak gyönyörködni szépségében.

A sziklagyepeken előforduló tavaszi nőszirmok évelők, hagymái a telet a föld alatt vészelik át, majd márciusban a virágok új életre kelnek. A pusztai legeltetés visszaszorulásával párhuzamosan fokozatosan kiszorult eredeti élőhelyéről, így különösen örvendetes, hogy ismét többfelé előbukkant.

Fotó: dunaipoly.hu/ Vincze Tibor

Magyarországi vadon élő szálai számtalan színben pompáznak a fehértől a halvány sárgán át a világoskékig. Más nősziromféléket, leginkább a nárciszokat pedig kis kertekbe is gyakran ültetik a háziasszonyok.

Kiemelt kép: Pixabay

2019 vadvirága a magyar zergevirág
Hazánkban 1982 óta védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.
Olvasói sztorik