Mozaik

Magányos medvebocsot találtak Erdélyben, megmentették

szentegyházi hegyimentők
szentegyházi hegyimentők
Az állat a hegyimentők kiérkezésekor felmászott egy fára, majd lejött arról, ráadásul a vizet és az élelmet is elfogadta.

Egy nagyon legyengült állapotban lévő, majd elpusztult egyed után – mindössze egy nap elteltével – újabb magára hagyott medvebocsot jelentettek a túrázók a szentegyházi hegyimentő csapatnak, írta a Székelyhon.

Túrázók találtak rá egy magára hagyott, nagyon legyengült állapotban lévő medvebocsra még május 19-én, pénteken reggel a Vargyas-szoros Homoródalmás felőli részén. A kirándulók igyekeztek ugyan vizet adni a bajba jutott vadnak, ám mivel későn jutott el a hír a szakemberekhez, mire azok a csendőrség munkatársaival a helyszínre értek, a bocs már a szemével is alig reagált a külső ingerekre. Végül szállítás közben az autóban el is pusztult.

A túrázók még egy magára hagyott medvebocsot találtak a szorosban, ezúttal jóval távolabb, a vargyasi bejárat közelében. Mivel az egyed látszólag jó állapotban volt, úgy döntöttek, hogy egy napot várnak az elszállításával, hátha időközben előkerül az anyja és elviszi

– írta a portál.

Mivel vasárnapig ez nem történt meg, ezért kénytelenek voltak beavatkozni a hegyimentők. Kihozták a szorosból az egyedet, majd Szentegyházán átadták a Természetvédelmi Területek Országos Ügynökségénél (ANAMP) dolgozó kollégáiknak. Ők szállították tovább Marosvásárhelyre, ahol szakszerű ellátást kapott.

A medvebocs már a szorosban is aktív volt, hiszen a hegyimentők kiérkezésekor mászott fel a fára, majd jött le arról, ráadásul a vizet és az élelmet is elfogadta

– monda Szőcs Tibor, a Hargita megyei hegyimentő és barlangász közszolgálat szentegyházi csapatának vezetője, aki szerint valószínűleg nem voltak testvérek a megtalált bocsok, már csak azért sem, mert egymástól meglehetősen távol bukkantak rájuk. Az a hegyimentőben is felmerült, hogy valami történhetett az anyamedvékkel, de erről nincsen információ.

Kapcsolódó
Ez történik, amikor 2 medvebocs játszani kezd az út közepén
Egy nemzeti parkban autózva különös élményeknek lehet részese az ember.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik