Mozaik

Hurokba szorult sarlósfecskét mentettek Egerben

Pixabay
Pixabay
Egy madzag tekeredett az állatra.

Egy szerencsétlenül járt madárról írt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Lakossági bejelentés érkezett a nemzeti park munkatársaihoz: egy fecske akadt fent egy fa tetején. Az egri iskola udvarára érve a természetvédők megállapították, hogy a bajba jutott állat egy sarlósfecske (Apus apus). A madárka egy 10 méter magas fa csúcsán esett csapdába, és hiába próbált menekülni, nem sikerült.

Facebook / Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

A sarlósfecskét egy madzag tartotta csapdában, a zsineg egyik vége a madár hátára és lábára, a másik egy vékonyabb ágra volt tekeredve. A nagy magasság miatt a természetvédők úgy döntöttek, megpróbálják az ággal együtt levágni a fecskét.

A szorult helyzetbe került madár szerencsésen átvészelte a nem mindennapi tortúrát. A madzag eltávolítása után még egy napig a nemzeti park igazgatóság mentőállomásán vendégeskedett, kissé megerősödött, így másnap szabadon is engedték.

Az elhasznált bálamadzagok és horgászzsinórok az élővilágra komoly veszélyt jelentenek, többnyire a madarakat veszélyeztetik, de az emlősök között is áldozatokat szednek.

Facebook / Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Az állatok könnyen belegabalyodhatnak a zsinórokba. Mivel a madarak azt hiszik, fészeképítésre alkalmas anyagot találtak, megpróbálják magukkal cipelni azokat. Amennyiben a szakemberek gazdátlan madzagra bukkannak, összeszedik a földről, és szemétgyűjtőbe teszik.

A sarlósfecske Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 25 000 forint.

Kapcsolódó
Érkeznek a partifecskék, bárki építhet nekik fészkelőhelyet
Az építőipari vállalkozások ponyvás takarással védhetik meg az építési területüket a fecskepárok beköltözésétől.
Olvasói sztorik