Senki előtt nem titok, már a gyerekek is tanulják az oviban, mennyire fontos, hogy minden nap együnk zöldséget és gyümölcsöt, hiszen ezek a szervezet számára szükséges és hasznos tápanyagokat tartalmaznak.
A fogyasztás szükségessége tehát egyértelmű, azt is mindenki tudja, hogy a rohadó, penészes zöldségeket, gyümölcsöket nem szabad elfogyasztani, az azonban már kevésbé köztudott, hogyan kell tárolni a terményeket úgy, hogy minél tovább elálljanak, és elkerüljük a rohadást.
Minden zöldség más és más tárolást igényel, írja a hvg.hu, nincsenek mindegyikre igaz általánosságok, de léteznek hasznos tippek.
Ilyeneket árult el Kiss-Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős kommunikációs vezetője.
Leveles zöldek, gyökérzöldségek
A leveles zöldeket (saláták, bébispenót, rukkola) érdemes hűtőben, légmentesen záródó dobozban tárolni nejlonzacskó helyett. Emellett az is fontos, hogy csak a fogyasztás előtt mossuk meg a növényeket, így később fonnyadnak meg.
A gyökérzöldségeket – például a répát – tárolhatjuk egészben, de meg is hámozhatjuk, és hasábokra vágva, vízben egy légmentesen záródó dobozban vagy üvegben tárolhatjuk a hűtőben. Egészben tárolva a frissesség megőrzése érdekében nedves konyharuhába is tekerhetjük
– áll a közleményben.
Amennyiben egészben tárolnánk, akkor tehetjük a kamrába egy kosárba a termékeket – ha hűvös ez a helyiségünk – de tárolhatjuk homokkal befedve is, ha erre van lehetőségünk.
Nem kell a zöldségeket, vagy leveles zöldeket kidobnunk akkor sem, ha megpuhultak: ekkor áztassuk be a növényt pár percre jéghideg vízbe, így visszanyerik frissességüket.
Hagymafélék
A hagymát, fokhagymát tárolhatjuk együtt a kamrában jól szellőző kosárban, de akár egy régi harisnyába téve fel is akaszthatjuk azokat.
Fontos azonban, hogy a hagymát és a burgonyát ne tároljuk egy helyen, mert sokkal gyorsabban megromlanak, kicsíráznak
– áll a közleményben.
Tárolási tippek:
- Ha hűtőben tároljuk a zöldségeket, a földmaradványoktól mindenképp tisztítsuk meg azokat, de mosni, hámozni csak fogyasztás, felhasználás előtt érdemes, így tovább tárolhatók.
- A fonnyadt vagy itt-ott hibás zöldségeket még nem indokolt egyből kidobni, használhatjuk őket krémlevesekhez, főzelékhez, a hibákat kivágva akár frissen is fogyaszthatjuk
- A penészes, rohadó zöldséget mindenképpen dobjuk ki.
Nem csak a hagymát és a burgonyát nem szabad egymás mellett tárolni. Vannak olyan termények, amelyek etilén gázt bocsátanak ki a tárolás, érés során, ez pedig hatással van más növényekre. Éppen ezért az almát, barackot, körtét, szilvát, birsalmát, birskörtét, paradicsomot ne tároljuk a kelbimbó, káposzta, répa, brokkoli, karfiol, uborka, saláta, leveles zöldek, dinnye, édesburgonya közelében.
A Nébih a vásárláskor az alapvető higiéniai szabályok betartását javasolja:
- Ha tehetjük, válasszunk előre csomagolt zöldséget vagy gyümölcsöt, és ügyeljünk arra, hogy a csomagolás tiszta és sértetlen legyen.
- Csomagolatlan zöldségek, gyümölcsök vásárlásakor vegyünk igénybe egyszer használatos kesztyűt, zacskót, fogóeszközt, és ne fogdossuk össze a zöldségeket és gyümölcsöket.
- Kerüljük a harmadik országból származó zöldségeket és a primőröket, mert ezekben az országokban nem érvényes az a szigorú előírásrendszer, mint az EU-ban, így akár nálunk rég betiltott szereket is használhatnak a termelők.
- Ugyanígy kerüljük a piacon jóval a szezon előtt megjelenő zöldségeket, gyümölcsöket, ugyanis ezek is gyakran messziről érkeznek, illetve fokozottabb kockázattal tartalmazhatnak műtrágyák alkalmazásából eredő nitrátot, ami például csecsemőknek kifejezetten káros lehet (pl. spenót, cékla, sárgarépa fogyasztása esetén).