Nem árt a tudatosság a zöldségek és gyümölcsök vásárlásánál és tárolásánál

Sok pazarlástól kímélhetjük meg magunk.

Senki előtt nem titok, már a gyerekek is tanulják az oviban, mennyire fontos, hogy minden nap együnk zöldséget és gyümölcsöt, hiszen ezek a szervezet számára szükséges és hasznos tápanyagokat tartalmaznak.

A fogyasztás szükségessége tehát egyértelmű, azt is mindenki tudja, hogy a rohadó, penészes zöldségeket, gyümölcsöket nem szabad elfogyasztani, az azonban már kevésbé köztudott, hogyan kell tárolni a terményeket úgy, hogy minél tovább elálljanak, és elkerüljük a rohadást.

Minden zöldség más és más tárolást igényel, írja a hvg.hu, nincsenek mindegyikre igaz általánosságok, de léteznek hasznos tippek.

Ilyeneket árult el Kiss-Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős kommunikációs vezetője. 

freepik.com

Leveles zöldek, gyökérzöldségek

A leveles zöldeket (saláták, bébispenót, rukkola) érdemes hűtőben, légmentesen záródó dobozban tárolni nejlonzacskó helyett. Emellett az is fontos, hogy csak a fogyasztás előtt mossuk meg a növényeket, így később fonnyadnak meg.

A gyökérzöldségeket – például a répát – tárolhatjuk egészben, de meg is hámozhatjuk, és hasábokra vágva, vízben egy légmentesen záródó dobozban vagy üvegben tárolhatjuk a hűtőben. Egészben tárolva a frissesség megőrzése érdekében nedves konyharuhába is tekerhetjük

– áll a közleményben.

Amennyiben egészben tárolnánk, akkor tehetjük a kamrába egy kosárba a termékeket – ha hűvös ez a helyiségünk – de tárolhatjuk homokkal befedve is, ha erre van lehetőségünk.

Nem kell a zöldségeket, vagy leveles zöldeket kidobnunk akkor sem, ha megpuhultak: ekkor áztassuk be a növényt pár percre jéghideg vízbe, így visszanyerik frissességüket.

Hagymafélék

freepik.com

A hagymát, fokhagymát tárolhatjuk együtt a kamrában jól szellőző kosárban, de akár egy régi harisnyába téve fel is akaszthatjuk azokat.

Fontos azonban, hogy a hagymát és a burgonyát ne tároljuk egy helyen, mert sokkal gyorsabban megromlanak, kicsíráznak

– áll a közleményben.

Tárolási tippek:

Nem csak a hagymát és a burgonyát nem szabad egymás mellett tárolni. Vannak olyan termények, amelyek etilén gázt bocsátanak ki a tárolás, érés során, ez pedig hatással van más növényekre. Éppen ezért az almát, barackot, körtét, szilvát, birsalmát, birskörtét, paradicsomot ne tároljuk a kelbimbó, káposzta, répa, brokkoli, karfiol, uborka, saláta, leveles zöldek, dinnye, édesburgonya közelében.

freepik.com

A Nébih a vásárláskor az alapvető higiéniai szabályok betartását javasolja:

Kapcsolódó
Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket ne tegyük a hűtőbe
A hagyma és a burgonya például a hűvöset szereti, de a hűtő párás mikroklímája nem kedvez egyiknek sem.