Mozaik

Kifogták a Duna egyik legritkább halfaját

Nagyon ritka halfajt zsákmányolt pergető módszerrel Farkas Csaba a Dunából a napokban, közölte Facebook-oldalán a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége.

Egész pontosan egy dunai galóca akadt horogra, amely korábban csak a Duna felső és középső szakaszának vízgyűjtő területén, különösen magában a Dunában és mellékfolyóiban élt, napjainkban a Rajnába és a Rhône vizébe is betelepítették.

Farkas Csaba a fogásról írt beszámolójában elmesélte, úgynevezett kis crankkel dobott be párat, amikor egyszer csak nagy ütést észlelt a part mellett.

Erősebbnél erőssebb kirohanásokkal ment az ellenfél, gondolatban már egy jó harcsára kezdtem el gyanakodni, de aztán 10 perc múlva hatalmas öröm ért, ami szerintem a Dunán az elkövetkező 50 évemben nem lehetséges

– fogalmazott.

Hozzátette, az első felhúzásnál kicsit meglepődött, mivel ilyen fej- és szájszerkezettel még nem találkozott

Mint kiderült, egy hatalmas dunai galócával sikerült összekeverednem, akit nagy áldozat árán, de képre tudtam csalogatni, majd továbbengedni. Ezúttal is köszönöm a Dunának, hogy szerintem életem halát tarthattam

– írta.

A dunai galóca egyébként ma Magyarországon a Duna és a Tisza felső szakaszán, valamint a Dráva-Mura vízrendszerében fordul elő, de nagy állományai itt sincsenek. Fokozottan védett halfaj, természetvédelmi értéke 100 ezer forint.

Kapcsolódó
Ismeretlen eredetű ritkaságot fogtak a Ráckevei-Dunából
Pár hónap alatt két példányt is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik