Mozaik

Ismeretlen eredetű ritkaságot fogtak a Ráckevei-Dunából

Magyar Haltani Társaság
Magyar Haltani Társaság

Különös fogásokról számolt be honlapján a Magyar Haltani Társaság.

A cikk szerint

  • 2022. november 19-én a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség székházától nem messze, a Savoyai-kastély előtti Duna-parton Ujcz Vince, 13 éves gyermekhorgász egy, a horgászok becslése szerint kb. 75 centis és 3,5 kilogrammos vágótokot fogott.
  • 2023. január 7-én Hanol Dénes a Makádi Ezüstparton egy 2925 grammos, 66 cm hosszú vágótokot akasztott. Ötperces fárasztás után következett a mérlegelés és a chippelés, majd a védett folyóvízi ritkaság visszatérhetett a Ráckevei (Soroksári)-Dunába (RSD).
  • És ennek a halnak a története itt még nem ér véget, mert 2023. január 22-én Szekér János a bő két héttel korábban fogott és chippel ellátott egyedet visszafogta az RSD bal partján, Dömsödnél.
Magyar Haltani Társaság

A tájékoztatás szerint a Ráckevei (Soroksári)-Duna (RSD) történetében a valódi tokfélék közül – a Kvassay- zsilip alvízi szakaszán ritka előfordulású kecsege mellett – a vágótok a második leírt faj, ennek pedig ezek az első fogási adatai az RSD-ből.

Eredetüket nem ismerik, lehetnek telepített dunai példányok, de akár kereskedésből vásárolt, majd az akvárium méretéből kinőtt és valamikor szabadon engedett „díszhalak” is. A Fekete-tengerből felvándorolt egyedek lehetősége – a méretük alapján – valószínűtlen, tették hozzá.

Kapcsolódó
Invazív harcsafaj bujkál a Hévízi-tó fenekén
Az elmúlt évben több merülést hatottak végre a szakemberek a tóban és már két fészket is felfedeztek, amit a közel 50 centis apaállat védett és már kikeltek a halivadékok is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik