Mozaik

Ezer kilométert repült rövid idő alatt egy nádiposzáta

MME Komárom-Esztergom Megyei Helyi Csoport/Facebook
MME Komárom-Esztergom Megyei Helyi Csoport/Facebook
Hollandiáig meg sem állt.

Idén május 5-én gyűrűztek meg egy énekes nádiposzátát a Ferencmajori Madárvártán az MME Komárom-Esztergom Megyei Helyi Csoport munkatársai.

Néhány héttel később kapták a hírt, hogy május 18-án és 26-án is visszafogták a kis kalandort Hollandiában. Ez azt jelenti, hogy a kis madár légvonalban 1043 kilométert tett meg alig két hét alatt.

Ez a példány az első magyar gyűrűs énekes nádiposzáta, ami megkerült Hollandiában, írja közösségi oldalán az MME Komárom-Esztergom Megyei Helyi Csoportja.

MME Komárom-Esztergom Megyei Helyi Csoport/Facebook

Amint a fajról tudni érdemes

Az énekes nádiposzáta Európában és Ázsia nyugati területein honos. Bokrosok, csalánosok, ligetes erdők szegélyei, folyóárterek vagy gabonatáblák lakója, kerüli a mocsaras területeket. Afrikában telel át. Legtöbbször májusban érkezik és a nyár végével már el is vonul. Többnyire vízhez, vagy nedves élőhelyhez kötődő rovarokkal táplálkozik. Gyakori madárfajunk.

Az énekes nádiposzáta testhossza 13–14 centiméter, testtömege pedig 10–15 gramm. A költési időszakban felül olajbarna, alul fehéres. Az évezredek során kiszorult a mocsarak, lápok sűrű nádasaiból a zsombékosabb, vékonyabb szálú növényzet irányába, így nincs is szüksége olyan széles talpméretre, mint a sűrű nádasban költő cserregő nádiposzátának. Színe is inkább zöldesebb, nem sárgásbarnás, ami szintén az őt körülvevő növényzet színével van összhangban.

Évente csak egy fészekaljat nevel. A fészket a tojó építi. 4-6 tojást rak, melyeken mindkét szülő kotlik. Éneke igen változatos: mesterien utánozza más madarak hangját, melyek strófáit saját repertoárjába is beépíti. Költőhelyén képes az összes környezetében lévő madárfaj énekét leutánozni.

Kapcsolódó
Már szorgoskodnak a gyurgyalagok a költőüregekben
Európa legszebb madarai is hazatértek többezer kilométeres útjuk végén.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik