Mozaik

Százezres nagyságrendű rajzás kezdődött a Tiszán

Albert András / KNPI
Albert András / KNPI

A júniusi hónap egyik várt eseménye, hogy a három éve a Tisza iszapjában fejlődő tiszaviráglárvák a felszínre jöjjenek, megkezdjék átalakulásukat és néhány órás násztáncukat, mielőtt befejezik életüket. Tizenhárom napja már néhány kósza példány felbukkant a Maroson, ahol hétfőn tízezres, míg a Tiszán százezres nagyságrendű rajzást figyelt meg a Kiskunsági Nemzeti Park kollégája.

A park cikke szerint a tiszavirágzás csodálatos jelensége az alkonyati órákban, 18 és 21 óra között zajlik. Aki szeretne részese lenni ennek a rendkívüli eseménynek, bizony készenlétben kell állnia, figyelmeztetnek.

Albert András / KNPI

Azt is figyelembe kell venni, hogy a kérészek rajzása nem számítható ki pontosan, több mindentől függ. Befolyásolja például a hőmérséklet, a vízállás, a szélviszonyok és a felhősödés is. Azt sem lehet előre megjósolni, milyen mértékű lesz a rajzás. Tapasztalhatók évek, amikor intenzitása alulmarad a korábban tapasztaltakhoz képest

– fogalmaztak.

Azon kívül, hogy egy rendkívül látványos esemény, fontos ökológiai jelentősége is van a tiszavirágzásnak. Számos hal-, madár- és békafaj táplálékául szolgálnak. Ilyenkor számtalan sirályt, csért, gémet, gólyát láthatunk, amint a terített asztalnál lakmároznak.

A cikkben kitérnek rá, hajdan a parasztgazdák is kihasználták a táplálékbőséget állataik takarmányozására. Ezt ma már nem lehet megtenni, mivel a tiszavirág védett, az elhullott állatok gyűjtése is tilos.

Ezen túl a tiszavirág lárvája az aljzaton történő furkálással élőhelyet is teremt más mederfenéki élőlények számára.

Kapcsolódó
Bámulatos fotókon a szegedi tiszavirágzás
A Maros-torkolatnál kapta lencsevégre egy szegedi fotós a kérészek nászát.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik