Mozaik

Ezrével röpködnek a tiszavirágok a Maros felett

Facebook / Gabee Photography
Facebook / Gabee Photography
Sokan voltak, de a java még hátravan.

A Maroson már százas tömegben látták a repülő készeket, erről tudósított egy bejegyzés. Egy hobbifotós néhány látványos felvételt osztott meg a dél alföldi előrajzásról.

Korábban mi is többször írtunk a különös rovarokról, melyek csak néhány óráig képesek repülni, a rövid násztáncuk évszázadok óta megbabonázza a természet szerelmeseit.

A tiszavirág (Palingenia longicauda) a legnagyobb európai kérész. A 2,5-4 centiméteres rovar farksertéivel együtt a 10-12 centi hosszúságot is elérheti.

A hímek az utolsó lárvastádiumot követően szubimágókká válnak, a partra repülnek és egy újabb vedlés után megkezdik néhány órás imágó életüket. A nőstények valamivel később jelennek meg, mint a hímek és, azonnal imágóvá alakulnak. Ezt követően csak párjuk keresésével törődnek, nem is táplálkoznak.

A makói Maros hídnál százával emelkedtek a levegőbe a kérészek, Lóczi Gábornak sikerült lefotózni az előrajzást. 

Facebook / Gabee Photography

A fotók a héten készültek a makói híd mellett a Maroson. Amatőr fotós vagyok, olyan 5-6 éve próbálom lencsevégre kapni a tiszavirágzást, ami nem egyszerű feladat

-mesélte Lóczi Gábor a Sokszínű vidéknek.

Természetesen nem sikerült pontosabban “megszámolni” őket, de a fotós szerint nagyjából előrajzáskor szokott ennyi kérész repülni a víztükör felett. Ezekben a napokban a Tiszán és mellékfolyóin is várható, hogy akár százezres tömegben is felkerekedjenek.

Facebook / Gabee Photography

Előfordul, hogy csak két napig rajzanak a kérészek, akkor a második nap sokkal intenzívebb, szinte alig látni tőlük. Gábor azt mesélte, volt olyan év, amikor 3 napig tartott a látványos repülés, de átélte már azt is, hogy 4-5 napig átlagosan ugyanannyian “keringőztek” a vízen.

Másnap egy darabot sem láttam. Érdeklődtem is egy ismerősnél, akinek van csónakja, ő azt mondta, elkezdett áradni a Maros, biztos azért nem voltak. Utána pedig az idő is rosszra fordult, ez is befolyásolja a rajzást

-fejtegette a fotós

Lóczi Gábor azóta nem volt kint fotózni, de vele együtt a napokban országszerte árgus szemekkel lesik a természetfotósok a folyóinkat.

Egy másik természetbarát is beszámolt a Maroson zajló előrajzásról, szerinte az idei “jól sikerül”: tízezres nagyságrendben látott készeket repülni. Ő azt írta, a tiszavirágzás szempontjából gyengébb években volt már ilyen mértékű a főrajzás is.

Kapcsolódó
Előbújt a tiszavirág, hamarosan kezdődik a kérészek násza
A tiszavirágzás hungarikum, melynek nincsen párja a világon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik