Virágzó vidékünk

Tiszavirágzást csodáltak meg a Rábán

Dr. Szinetár Csaba
Dr. Szinetár Csaba
Itt a kérészek táncának szezonja. A Tisza helyett a Rábán indult a násztánc.

Általában június elején-közepén veszi kezdetét a kérészek rajzása, mely a Tisza vonalán minden évben megszokott jelenség.  A lárvák víz alatt fejlődnek három évig, majd kirepülnek, násztáncot járnak, petéket raknak, és elpusztulnak. Kevesen tudják, hogy a “tiszavirágok” nem csak a Tiszán jelennek meg nyár elején, de az egyedülálló tánc Európában csak nálunk figyelhető meg.

Kapcsolódó
Páratlan látványosság a tiszai kérészek násztánca
Látványos, ugyanakkor fontos ökológiai jelentőségű.

Részletes leírás az ELTE Savaria Biológia Tanszék Facebook oldalán olvasható.

Idén különösen korán, június 1-én késő délután „virágzott ki” a Kis-Rába, Beled közelében

Európa síkvidéki folyóiban egykor elterjedt tiszavirág (Palingenia longicauda) a XX. század 70-es éveire a Kárpát-medence területét kivéve kipusztult az európai folyókból. Sokan ma is úgy tudják, hogy csupán a Tisza vízrendszerében élte túl a faj az ember „környezetátalakító” tevékenységét.

A védett rovar korábbi elterjedési területének 95%-át elvesztette, de Rábában fennmaradt populációjának kiemelkedő jelentősége van a faj genetikai sokféleségének megőrzésében.

A Debreceni Tudományegyetem kutatói által végzett populációgenetikai vizsgálatok eredményei alapján tudjuk, hogy a nagyobb földrajzi távolság ellenére a rábai és egykori rajnai populációk közelebb állnak egymáshoz, mint a rábai és tiszai népességek. Arra a következtetésre jutottak, hogy az utolsó eljegesedést követően két Duna-menti refúgiumból népesültek be az európai folyók.

A Rába és a Rajna közös menedékhelyről települt be. A tiszai és rábai populációk eltérő genetikai állományából fakadhat, hogy fajra jellemző általában júniusi közepére eső rajzás a Rábán mindig korábban tapasztalható. Idén különösen korán, június 1-én koraeste „virágzott ki” a Kis-Rába, Beled közelében.

Dr. Szinetár Csaba

Dr. Szinetár Csaba

Kapcsolódó
150 ezer forintra büntethető, aki elpusztít egy tiszavirágot
A tiszai vízirendőrök a társszervek munkatársaival közösen és rendszeresen ellenőrzik a Tiszát és mellékfolyóit a kérészek rajzása alatt.
Olvasói sztorik