Virágzó vidékünk
Nagykörû, 2017. június 19. 
Repülõ tiszavirág (Palingenia longicauda) a Tiszán, Nagykörû közelében 2017. június 18-án. A legnagyobb termetû kérészfajunk a tiszavirág, természetvédelmi értéke egyedenként tízezer forint. A kérész napjainkra csak a Tiszán, illetve egy-két mellékfolyóján - fõként a Kõrösön - lelhetõ fel.
MTI Fotó: Bugány János

150 ezer forintra büntethető, aki elpusztít egy tiszavirágot

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2018. 06. 09. 12:39

A tiszai vízirendőrök a társszervek munkatársaival közösen és rendszeresen ellenőrzik a Tiszát és mellékfolyóit a kérészek rajzása alatt.
Korábban a témában:

Hazánk egyik védett rovarfaja a „tiszavirág”, azaz a kérész, amely napjainkra már csak a Tiszán, illetve egy-két mellékfolyóján – így a Körösön – található meg. Násztáncukat minden évben kiemelt figyelem kíséri. Fokozott veszélyt jelent rájuk, hogy horgászat céljából elpusztítják a rovarokat, ezért a tiszai vízirendőrök rendszeresen ellenőrzik élőhelyüket, írja a police.hu.

Tiszafüred, 2012. június 20.
Frissen kikelt tiszavirágok (Polingenia longicauda) között halad a vízen egy motorcsónak a Tisza tiszaörvényi szakaszán. A csak a Tiszán és mellékfolyóin élõ - a vízminõségére igen érzékeny - kérészek tömeges rajzása többnapnyi meleg idõ után június 16-án kezdõdött el a folyó legalsó szakaszán.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Virágzik a Tisza! Szokatlanul hamar elkezdődött a kérészek rajzása
A nyári idő miatt két héttel előbb elkezdődött a kérészek rajzása.

A rendőrség az alábbi szabályokra hívta fel a figyelmet:

  • A jogszabály a tiszavirág természetvédelmi értékét 10.000 forintban állapította meg egyedenként. A természet védelméről szóló törvény alapján tilos a védett állatfajok egyedének elpusztítása. A felügyelőség engedélye szükséges védett állatfaj egyedeinek gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez, birtokban tartásához.
  • Szabálysértést követ el és százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki védett élő szervezet egyedét jogellenesen elpusztítja.
  • Amennyiben az elkövető a rovarok telepét károsítja meg, ebben az esetben természetkárosítás bűncselekményt is elkövetheti, ugyanúgy akkor is, ha jelentős mennyiségű egyedet gyűjt.
  • Szintén büntetőjogi kategória az is, ha a rajzásba az elkövető kisgéphajóval szándékosan belehajt, és megzavarja, elpusztítja a kérészeket.
police.hu

Védelmük érdekében a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság állománya az illetékességi területén folyamatos adatgyűjtést végez arra vonatkozóan, hogy mikor várható a kérészek tömeges rajzása. Ezen időszakban fokozott ellenőrzést végeznek a kapitányság illetékességi területén a természetvédelmi őrökkel, a polgárőrség vízi tagozatával és a halászati őrökkel, hiszen közös érdekünk, hogy ez a Magyarországon is ritka rovarfaj megmaradjon.

Kiemelt kép: MTI/Bugány János

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.