Virágzó vidékünk

Esőben is virágzott a Tisza, szürke arcát mutatta a kérészek násza

Az időjárás egyelőre hátráltatja a pompás látványt.

A nyár egyik természeti csodájaként ismert tiszavirágzás a Tisza és mellékfolyóinak egyedülálló látványossága, melynek időpontja az időjárástól és és a folyók vízállásától függ, pontosan nem meghatározható.

A tiszavirágzásnak területi dinamikája is van, ugyanis a virágzás a Tisza déli szakaszairól indul és halad a folyásiránnyal szemben a folyón felfelé.

150 ezer forintra büntethető, aki elpusztít egy tiszavirágot
A tiszai vízirendőrök a társszervek munkatársaival közösen és rendszeresen ellenőrzik a Tiszát és mellékfolyóit a kérészek rajzása alatt.

A kérészek nászának évtizedes megfigyelései szerint a rajzás június 10. és 20. közé tehető. Ilyenkor a milliónyi rovar szerelmi élete naponta 17 és 18 óra között kezdődik és 19.30-20.30 között fejeződik be. A nász meleg, szélcsendes június közepi estéken a legzavartalanabb, ezekből viszont Medárd napja óta nagyítóval sem találunk.

Mint azt a Sokszínű vidék megírta, 2020-ban június 7-én láttak először néhány tiszavirágot a folyón, ami reményt adott, hogy hamarosan megkezdődik a tömeges rajzás. Ma úgy tűnik, hogy a rendhagyó időjárás és nagy mértékű áradás miatt ismét egy újabb arcát mutatja a tiszavirágzás: a kérészek násza a szürke színek jegyében zajlik, a milliós nagyságrend várat magára.

Hungarikum lett a tiszavirágzás, a szőregi rózsatő, a csíksomlyói búcsú és a szablyavívás
A bővítéssel a Hungarikumok Gyűjteményébe jelenleg 75 érték tartozik.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága természetvédelmi járőrei június 8-tól figyelik és várják a gyönyörű jelenséget, melyről a nemzeti park honlapján számolnak be napi rendszerességgel. A nagy sikerélmény egyelőre késik, bár június 21-én a korábbi napokban tapasztaltaktól örömtelibb információt osztottak meg az érdeklődőkkel.

A napi csúcs körülbelül este negyed hét körül volt, amikor az előző napi rajzásoknál nagyságrendekkel nagyobb egyedszámot láthattunk. Becslésem szerint ez elérte a százezres nagyságrendet. Már június 20-án is lehetett érezni időnként a kibocsátott feromon illatot, de ma ezzel volt tele az egész vízfelszín. És, amit ma már lehetett hallani, a sok kicsi szárny sajátságos zizegése. Ezeket csak nagy egyedszámnál lehet tapasztalni

– írta a nemzeti park weboldalán Tálas László.

Mindeközben a Körös-torok Facebook oldalán egy Révész Gábor által készített rövid videó kíséretében közölték, hogy esőben is virágzott a Tisza Csongrádnál.

A nász mellett esőtáncot is jártak a csongrádi tiszavirágok, ugyanis június 21-én napnyugta előtt – évtizedek óta nem tapasztalt módon – párás, csapadékos időjárási körülmények között – mindössze 18 Celsius-fokos hőmérséklet mellett a közepesnél picivel nagyobb rajzást lehetett megfigyelni a Fahídnál

– írták a bejegyzésben.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kibontotta szárnyait és tömegesen rajzik a dunavirág
A jelenség a kora esti órától, alkonyattól figyelhető meg a Duna egyes szakaszainál.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik