Virágzó vidékünk

Előbújtak az első kérészek, kezdődik a tiszavirágzás, a nyár természeti csodája

150 ezer forintra büntethető, aki elpusztít egy tiszavirágot.

Az elmúlt napokban felbukkantak az első tiszavirágok, így hamarosan kezdődik június és egyben a nyár egyik csodálatos természeti jelensége, a kérészek násza a a Tiszán és vízgyűjtő területén. A kérészek tömeges rajzása nem számítható ki pontosan, sok körülmény befolyásolja: a hőmérséklet, a vízállás, a szélviszonyok és a felhősödés.

Tegnap este csak ennyien voltak, tehát még nem indult el igazán a virágzás! De napok múlva, ha melegszik az idő akkor…

– írta a Facebookon 2020. június 7-i élményét Bencsik Barnabás, aki rövid videót is mellékelt a kérészek ébredéséről.

Tiszavirág

A tiszavirág (Palingenia longicauda) a legnagyobb európai kérész; 2,5-3,8 centiméteres, a fehér farksertéivel 12 centiméter hosszú is lehet. A nőstényeknek a hímekhez képest nagyobb szárnyuk és testük van, farksertéi rövidebbek, így gyorsabb repülésre képesek. Egy nőstény általában 7-8 ezer petét rak a víz felszínére. A megtermékenyített peték a fenékre süllyednek, kikelnek, majd az aljzatba és a partoldalba fúrják magukat és az iszap szerves korhadékával táplálkoznak. Az egyedfejlődésük három évig tart, s közben hússzor vedlenek. A kifejlett kérészek három év múltán emelkednek fel a víz felszínére. A tiszavirágok ezután kezdenek el repülni, párosodnak, majd elpusztulnak.

A tiszavirágzás látványos esemény, ugyanakkor fontos ökológiai jelentősége is van, mert ezek a rovarok számos hal-, madár- és békafaj táplálékául szolgálnak. Ilyenkor számtalan sirályt, csért, gémet, gólyát láthatunk a Tisza vízgyűjtő területén, amint a terített asztalnál lakmároznak.

A tiszavirág természetvédelmi értéke egyedenként 10 ezer forint.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

150 ezer forintra büntethető, aki elpusztít egy tiszavirágot
A tiszai vízirendőrök a társszervek munkatársaival közösen és rendszeresen ellenőrzik a Tiszát és mellékfolyóit a kérészek rajzása alatt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik