Mozaik

Gyűjtsünk együtt adatokat az inváziós szúnyogokról

wikipedia.org
wikipedia.org
Az Ökológiai Kutatóközpont és a Pécsi Tudományegyetem mindenki segítségére számít.

Az Ökológiai Kutatóközpont és a Pécsi Tudományegyetem közös projekt keretén belül a lakosság segítségét kéri az inváziós csípőszúnyogok hazai feltérképezéséhez, írja a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága weboldalán.

A nyári hónapokban a csípőszúnyogok nem a legjobb barátaink, mondhatjuk, hogy kimondottan bosszantóak – zümmögésük és csípésük egyaránt. A kellemetlenségen túl azonban számolnunk kell azzal is, hogy a szúnyogok különböző betegségek kórokozóit is terjeszthetik. Éppen ezért a szúnyogot a világ legveszélyesebb állataként tartják számon – elég csak a maláriára, sárgalázra, zikára gondolnunk.

Hazánkban 50 őshonos csípőszúnyog faj él, de az elmúlt években további három faj is érkezett hazánkba egzotikus tájakról. Ezek mindegyike is hordozhat vírusokat. 

Az egzotikus tájakról érkezett inváziós fajok – az ázsiai tigrisszúnyog, a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog – egzotikus betegségeket terjeszthetnek. Emiatt, és a védekezés miatt meg kell ismernünk ezeknek a fajoknak az ökológiáját. Ennek érdekében az Ökológiai Kutatóközpont és a Pécsi Tudományegyetem közös projekt keretén belül a lakosság bevonásával az egész országot lefedő szúnyogmonitorozó programot indított. Ennek segítségével sok minden feltérképezhető az inváziós szúnyogokkal kapcsolatban, melyek sokkal ellenállóbbak, aktívabbak, mint a hazai szúnyogok.

A program mindenki segítségét várja. Fényképeket, befogott példányokat várnak az ország egész területéről. További részletek a szunyogmonitor.hu oldalon.

Kapcsolódó
Miért nem jutott eddig eszünkbe? Ezzel a módszerrel biztos elkerülnek a szúnyogok
Hogy a következő kerti rendezvényünket ne rontsák el, erre az egy dologra lesz szükségünk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik