Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium jóváhagyta a laboratóriumban termesztett hús értékesítését az országban – írta a DW Global Ideas.
Az Upside Foods és a Good Meat az első két vállalat, amely befejezte a jóváhagyási folyamatot. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) tavaly novemberben már biztonságosnak ítélte laboratóriumban termesztett húsukat.
Uma Valeti, az Upside Foods vezérigazgatója szerint a jóváhagyás egy új korszakot jelez, alapvetően megváltoztatja, hogyan kerül a hús az amerikaiak asztalára.
Az élő állatokból kinyert sejteket acéltartályokban termesztik, és hasonló tápanyagokkal táplálják, mint amit az állatok fogyasztanának. Az előállított húst ezután hagyományos bordákká vagy “falatokká” formálják.
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének számai szerint az állattenyésztés a világ üvegházhatású gázkibocsátásának 14,5 százalékát teszi ki, ezért a laborban termesztett húst környezetbarát alternatívaként jelölik meg.
A Kaliforniai Egyetem tudósai szerint azonban az “innovatív hús” sem tökéletes megoldás. A kutatások szerint a szükséges energia és az üvegházhatású gázok a termesztett húsok termelési szakaszában jóval magasabbak, mint a hagyományos hús esetében.