Mozaik

Krasznahorka büszke vára, kinyitják-e valahára?

facebook/orosz örs
facebook/orosz örs
2012-ben tűzvész pusztított a történelmi erődítményben.

A tervek szerint 2025 végén vagy 2026 elején fejeződhetnek be a felújítási munkálatok a krasznahorkai váron, ahol 2012-ben tombolt tűzvész, írta a parameter.sk.

A Felvidék történelmi építményében 2012. március 10-én – alig egy évvel az előző felújítás után – ütött ki tűz, két tizenéves dohányzó gyerek figyelmetlensége miatt. A tűz következtében a nemzeti örökség részét képező épület teljes tetőszerkezete leégett, megsérült a várfal egy része és számos műkincs is elpusztult.

A vár felújítás utáni átadásának időpontját az elmúlt években többször módosították, eredetileg már 2020-ban szerették volna kinyitni a látogatók előtt.

A teljes rekonstrukció az építőanyagok jelentős drágulása miatt a tervezetthez képest akár néhány millió euróval is többe kerülhet.

A vár felső részének felújítása tart a leghosszabb ideig, a középső és az alsó részen már jobb a helyzet.

A szlovák kormány közel 35 millió eurót hagyott jóvá a helyreállításra. 2023. február végéig több mint 9,3 millió eurót költöttek a felújításra, ebből több mint 6,4 millió euró a biztosító által kifizetett összeg, több mint 2,7 millió euró állami támogatás, és mintegy 180 500 euró a nyilvános gyűjtés során jött össze.

Kapcsolódó
Ismered hazánk csodás kastélyait és várait? Teszteld tudásod!
Te bebarangoltad már Magyarország ékszerdobozait?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik