Virágzó vidékünk

Újjászületett a somlói vár

MTI/Vasvári Tamás
MTI/Vasvári Tamás

Átadták a felújított somlói várat; Magyarország legkisebb történelmi borvidékének erődítménye egy év alatt született újjá a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében több mint 310 millió forintból, írja az MTI.

MTI/Vasvári Tamás

A somlói várban helyreállították egyebek mellett a vár belső kapuját, az egykori gyilokjárót, ingyenesen látogatható kiállítást rendeztek be. A fejlesztés részeként feltárták a falakon lévő nyílásokat, helyreállították a belső járószintet, a válaszfalakat és ajtókat rekonstruálták, burkolattal látták el az udvart, a vízelvezetést kiépítetté, zöldfelületet alakítottak ki.

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa elmondta, a beruházás jóvoltából várhatóan 25-30-szorosára nő majd az idelátogatók száma – tette hozzá.

MTI/Vasvári Tamás

Veszprém megye előkelő helyen áll a kastélyok és várak megújulása terén, hiszen megújult formában várja majd a látogatókat a sümegi vár és a püspöki palota, a nagyvázsonyi vár, valamint a várpalotai kastély is. A megújuló somlói vár – az ország legkisebb, de borai miatt legkülönlegesebb borvidékének számító somlói borvidék mellett – tovább növeli a környék vonzerejét.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik