Mozaik

Gyökerestül csavart ki 100 éves gesztenyefákat a vihar Recsken

A 24-es számú utat Recsk és Parádfürdő között mindkét oldalon 100-110 éves bokrétafasor szegélyezi. Mivel a fák az út szélétől mindössze fél méterre állnak, lombkoronájuk összeér. Nyáron zöld alagútban suhannak az autók, de télen is megkapó látványt nyújt a többé-kevésbé azonos méretű fák sora.

A matra.hu cikke szerint a fasort a századfordulón Károlyi Mihály gróf telepíttette. Egykor Recsktől Parádsasvárig kísérte az utat. Egy részét a két világháború között kivágták, így ma kisebb megszakításokkal csak a parádfürdői Cifra istállóig tart. A jobb oldalon 93, a bal oldalon 83 fa áll.

Pontosabban csak állt, legalább kettőt ugyanis gyökerestül kicsavart a hétfői pusztító erejű vihar.

Pálfi Richárd recski fotográfus a Facebook-oldalán osztott meg a szomorú jelenségről egy látványos videót. Mint a posztban fogalmazott,

bárhol is jártam a világban, mikor megérkeztem a gesztenyésbe, akkor tudtam, hogy itthon vagyok… lassan mindet magához veszi az anya természet…

A heol.hu egyébként azt írja, a történelmi fasor idős fái hamarosan elpusztulnak, ezért helyükbe újabb fasor telepítését is tervezték, ám ez eddig nem valósult meg.

Kapcsolódó
Így csapott le a vihar pillanatok alatt a Balatonra
Az országunkon átvonuló vihar a Balatont sem kímélte, szinte a semmiből érkeztek a fellegek. Több videón is látni lehet, ahogy pillanatok alatt tarajos hullámokat korbácsolt a szél.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik