Mozaik

Tornádónak nézték a különös felhőt Kaposváron

illusztráció/wikimedia commons
illusztráció/wikimedia commons
Az extrém időjárási jelenségek száma alaposan megnőtt manapság.

Kedd este egy különös alakú felhőre lettek figyelmesek az eget lelkesen kémlelők Kaposvár felett. Akik lencsevégre is kapták, meg mertek volna esküdni rá, hogy egy tornádó tölcsér leereszkedését örökítették meg, írta a Sonline.

Schmall Rafaell, a Zselici Csillagvizsgáló munkatársa lehűtötte a kedélyeket.

Ez egy fractus felhő volt, amelyet az északnyugatról beáramló levegő és az erdő felett még párás levegőréteg kölcsönhatása okozott. Tornádó alakúnak látszott, de nem forgószél volt. Ugyanakkor igen látványos jelenségnek lehettek szemtanúi azok, akik lencsevégre kapták a fractust a Zselic felett

– mondta a portálnak, egy képet is mutatva a jelenségről, amelyet a Zselici Csillagvizsgáló kamerája rögzített, s ezen már más szemszögből látható a felhő, ami egyértelműen nem tornádó.

A fractus tulajdonképpen egy felhőpamacs, ami a felhő alatt alakul ki. Ilyen bármikor előfordulhat és nem okoz semmit, formáját tekintve azonban könnyen összekeverhető a tornádóval

– tájékoztatta a lapot Somfalvi-Tóth Katalin, a MATE Kaposvári Campus meteorológusa.

Egy biztos: az extrém időjárási jelenségek száma alaposan megnőtt manapság. Éppen kedden számoltunk be egy meteor nappal történt hangrobbanásáról Magyarország felett, illetve arról is, milyen hatalmas jégdarab hullott Olaszországban.

Kapcsolódó
10 éve csapott le a hatalmas tornádó Mezőkövesdre
A tornádó vonulásának útját nagyjából 100-150 méter hosszan letarolt villanyoszlopok, elhajlított közúti táblák, kitépett vagy kettétörött fák jelezték.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik