Mozaik

Nagy termetű medvét rögzített a kameracsapda a Bükkben

Az elmúlt héten két barnamedvével kapcsolatos észlelés történt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén.

Tájékoztatásuk szerint az Igazgatóság által üzemeltetett kameracsapda 2023 július 24-én rögzített egy viszonylag nagy termetű barnamedvét, melynek felvétele elérhető a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Youtube-csatornáján, alább:

A másik megfigyelés egy lakossági bejelentéshez kötődik: 2023 július 29-én túrázók észleltek medvenyomot a Bükk központi részén, Szilvásvárad községhatárban. Az előfordulási adatot a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálat megerősítette.

Sajnálatosan tapasztaljuk, hogy a közelmúltban számos barnamedvékkel kapcsolatos információ jelent meg az írott sajtóban, a közösségi médiában, melyek feltételezéseken alapulnak és nem a tényeket tükrözik. Több, mint egy éve találunk életjeleket, melyek a barnamedve folyamatos bükki jelenlétéről tanúskodnak, de azóta az erdőjárók nem jelezték közvetlen találkozásukat az állattal, ami egyértelműen igazolja, hogy a medve kerüli az ember közelségét

– hívták fel rá a figyelmet.

Közölték, az igazgatóság a bejelentett barnamedve előfordulásokat kivizsgálja. Megállapítható, hogy a faj egyedei a Bükk, illetve az Upponyi-hegység területén mozognak.

Arra kérik a lakosságot, hogy barnamedve észlelések esetén először az Igazgatósággal vegyék fel a kapcsolatot, hiszen minden megalapozott (pontos helymeghatározással, esetleg fotóval alátámasztott) bejelentést a terepen megvizsgálnak.

Az elmúlt hónapokban egyébként eléggé megszaporodtak a medveészlelések hazánkban, ezt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság nemrég közleményben is kifejtette.

Május elején a Bükkalján készült például felvétel egy medvéről, a Bükkben pedig bizonyítottan él egy példány, akinek már neve is van.

Hogy mi a teendő medvével való találkozás esetén, arról alábbi cikkünkben írtunk korábban bővebben:

Kapcsolódó
Ezt tegyük, ha medve van a határban
Indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik