Mozaik

Először láttak magyar küszvágó csért Hollandiában

wikimedia commons
wikimedia commons
Elsősorban az Alföldön és a Kisalföldön költ.

A közelmúltban érkezett az értesítés arról a küszvágó csérről, amelyet Hollandia északi részén figyelt meg Gert Jan Verbeek egy szigeten. A színes gyűrű alapján kiderült, hogy a madarat dr. Pigniczki Csaba kollégánk jelölte 2021. júliusában a szalkszentmártoni kavicsbányában. A megfigyeléssel ez az első Hollandiában megkerült hazai jelölésű küszvágó csér, írta közleményében a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága.

A küszvágó csér elsősorban az Alföldön és a Kisalföldön költ. Telepesen fészkel, gyakran szerecsen- és dankasirályokkal vegyes telepeken. Halastavak, szikes tavak, folyók, illetve kavicsbányatavak kisebb szigetein, zátonyain telepszik meg.

Egy fészekben általában három tojása van. Elsősorban apró halakkal táplálkozik, amelyekre a víz felett repülve vág rá – neve is innen ered.

Magyarországi állománya hosszú távú vonuló, ami azt jelenti, hogy telelőterületei a Szaharától délre, a kelet-afrikai tengerpartokon találhatóak. Hazánkban március vége és október eleje között lehet találkozni egyedeivel.

A küszvágó csér hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

Kapcsolódó
Röptéből csap le zsákmányára a halfogó akrobata
Megkezdték a költést a vizek nagy vadászai.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik