Mozaik

Először találtak sisakos sáskát a Mátrában

facebook/Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
facebook/Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Új fajjal bővült a tájegység.

Lárva állapotú sisakos sáskára (Acrida ungarica) bukkantak  a Mátrában – számolt be közösségi oldalán a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Mint írták: mivel a megtalált egyed lárva állapotú, azt bizonyítja, hogy nemcsak egy kóborló, éppen a területre tévedt egyedről van szó, hanem a faj a Mátra egyes hegylábperemi részein megtelepedett és sikeresen szaporodni képes.

Azért is fontos, hogy a egyed nem kifejlett állapotú, mivel így nagyobb távolság megtételére még nem képes. Hiszen az egyenesszárnyúak (Orthoptera) rendjébe tartozó fajok lárvája ugyan nagyon hasonló az imágóhoz, azaz a kifejlett rovarhoz, azzal a különbséggel, hogy szárnyatlan, így terjedési képessége csekély, míg a szárnyas imágó röpképes, terjedési képessége kiváló

– olvasható közleményükben.

Hazánk egyik legmeglepőbb megjelenésű sáskafaja a száraz, füves puszták, sztyepp-rétek talajszint közelében élő rovara. Mediterrán eredetű fáj, előfordulása Magyarországon szórványos.

Túlnyomóan homokos vagy kötött talajú területeken, kopár legelőkön és szikeseken is megtalálható, de sehol sem tömeges. A Mátrai Tájegység hegylábperemi részein igen kevés megfelelő élőhely van számára, éppen ez lehet az oka annak, hogy ezidáig nem került szem elé.

Mint azt korábban megírtuk, a sisakos sáska egyértelműen a globális felmelegedés egyik nyertesének tűnik, hiszen az utóbbi időben egyre több olyan helyen kerül elő, ahonnan korábban nem volt ismert.

A sisakos sáska természetvédelmi oltalom alatt áll, természetvédelmi értéke 50.000 Ft/egyed.

Kapcsolódó
Rózsaszín sáskát fotóztak Nógrádban
A rózsaszín külső nem előnyös egyetlen rovar számára sem, hiszen megnehezíti az elrejtőzést és az eggyé válást a környezetével.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik