Mozaik

Tízezer lóerős szörnyek versenyeztek Hajdúságban

MTI/Balázs Attila
MTI/Balázs Attila
A mezőgazdaság Forma-1-es futamát rendezték meg Hajdúböszörményben.

A tractor pulling Amerikából indult, de ma már Európa több országában népszerű, főleg Hollandiában, Dániában, Németországban, Ausztriában és Olaszországban. Magyarországon huszonhárom éve Hajdúböszörmény képviseli az Európai Traktorhúzó Szövetségben hazánkat.

Az Olaszországból érkező súlypadot a 100 méteres versenypályán a legerősebb traktor tudja csak végighúzni és a második húzásban a 25 tonnára terhelt súlypad pályán történő végighúzása különösen nehéz feladat. Ez a verseny a lóerőkről, a motorok teljesítményéről, a traktorosok ügyességéről, mindemellett pedig a traktorok látványáról, szépségéről, nagyságáról és hangerejéről szól.

MTI/Balázs Attila

Több kategóriában versenyeznek a külföldi traktorok, Heavy Modified, Light Modified, Superstock és Mini Modified kategóriákban. Mindemellett a magyar amatőr traktorhúzó versenytraktorok is részt vesznek a Nemzeti Amatőr Traktorhúzó Bajnokság futamain. A verseny lényege: az győz, aki a súlypadot a leghosszabban tudja végighúzni a pályán.

Az ide eseményről beszámolt a Haon, ahol idézték Kiss Attila polgármester köszöntőjét, melyben elmondta, Magyarországon is egyedülálló a traktorhúzó verseny, melyet csak Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban rendeznek meg. Hajdúböszörmény azonban, mely évszázadok óta a mezőgazdaságáról híres, immár huszonhárom éve rendszeresen megszervezi a kupát.

MTI/Balázs Attila

Ficsor László, a traktorhúzó egyesület elnöke a három heavy modified monstrumot látva felidézte a verseny előzményeit. Elmondta, a böszörményiek 2003 óta építgetik a rendezvény alapjait, azonban egy 12 évvel ezelőtti hollandiai kupa adott löketet ahhoz, hogy egy hasonló megmérettetést hozzanak el a városba.

Hajdúböszörmény jó hírnevét, erejét a felsorakozott három versenytraktor mutatja, az olasz és holland bajnokok ugyanis több ezer kilométert tettek meg, hogy részt vegyenek a kupán. A csaknem tízezer lóerős mezőgazdasági csodák Európa nyolc legjobb vasa közé tartoznak

– avatta be a közönséget az elnök, aki elmondta azt is, hogy a külföldi partnerekkel szorosabb együttműködést terveznek, hogy még inkább hazánk felé tolódjon a traktorhúzás hagyománya. Előre vetítette, az egyesület céljai között szerepel továbbá, hogy a Hajdú Traktorhúzó Verseny tagja legyen a Magyar Motorsport Szövetségnek, ugyanis – mint fogalmazott – a traktor pullingnak komoly létjogosultsága van, hiszen a mezőgazdaság Forma–1-e a világ legerősebb motorsportja.

Kapcsolódó
Újraindult a traktorgyártás Magyarországon
A jánoshalmi Renner Bt. teremtette meg ennek a műszaki alapjait évekkel ezelőtt, és a tervek szerint az év második felében mintegy 15 traktort szállítanak majd Bosznia-Hercegovinába.
Olvasói sztorik