Mozaik

Újraindult a traktorgyártás Magyarországon

Facebook/Renner Traktor
Facebook/Renner Traktor
A jánoshalmi Renner Bt. teremtette meg ennek a műszaki alapjait évekkel ezelőtt, és a tervek szerint az év második felében mintegy 15 traktort szállítanak majd Bosznia-Hercegovinába.

Magát az erőgépeket a MUMGÉP Kft. gyártja majd Mezőtúron. Szerbiába, Boszniába, Angolába és Kongóba, valamint a közép-ázsiai országokba is fognak járműveket kiszállítani. A Renner cég együttműködik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) – írta meg a Baon.

Dr. Renner Tamás, a cég műszaki igazgatója a hírportálnak elmondta, hogy eddig 15 gépre érkezett megrendelés. Majd hozzá tette: a Renner Bt. a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Biztonságkutató Központtól olyan felkérést kapott, hogy végezze el traktorok alternatív hajtóanyaggal történő meghajtását. Így az igények alapján benzin-, LPG- és dízelüzemű traktorok is gyárthatóak majd.

A cég, a MATE-n keresztül kapcsolatban áll Kirgíziával, ahol érdeklődnek a traktor iránt. A Magyar Kirgiz Fejlesztési Alap segíti a kapcsolatok szélesítését. Az export esetében azonban azt kell figyelembe venni, hogy nem lehet ugyanazt a gépet kiszállítani, amely az Alföldön kiválóan teljesít, mivel Ázsiában más az éghajlat. Olyan funkciókkal kell kiegészíteni, amellyel ott lehet biztonságosan dolgoztatni.

A kirgizekkel a szakmai kapcsolatok egyre élénkebbek, s részben ezért is közös fejlesztéseket végeznek. A jánoshalmi traktorokba igények alapján kétféle (50, 80 lóerős) dízel- és egy fajta (80 lóerős) benzinmotort szerelnek be. Dr. Renner Tamás elmondta: Közép Ázsiában és a szubszaharai térségbe óriási az igény az ilyen típusú erőgépekre. Így nem tart attól, hogy nem fogják keresni őket.

Kapcsolódó
Ez most a világ legjobb traktorja
Kezelése egyszerűen és egyénre szabottan történik a multifunkciós joystick és az opcionális 3L joystick segítségével a fedélzeti rendszerben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik