Virágzó vidékünk

Látványosság lett a zalaegerszegi fatraktorból

Facebook/Válickamenti Traktor és Géptalálkozó
Facebook/Válickamenti Traktor és Géptalálkozó
A "Bot-fa-traktor" a botfai városrész határában áll és egy traktortalálkozóra készült még 2018-ban.

A veterán mezőgazdasági gépek első botfai találkozóját 2017 júliusában szervezte meg Jakab Dávid és csapata, akkor hatalmas szalmabálákból építettek figyelemlfelhívó vontatóinstallációt, a következő évben pedig már egy komolyabb szerkezetet álmodtak meg – olvastuk a Zaol hasábjain.

Az alkotók egy MTZ-traktort formázták meg, de annál lényegesen nagyobb méretben készítették el a maketettet.

A szerkezet kábeldobokból készült kerekeket kapott, a motortérbe a négy hengert hatalmas konzervdobozokból készítették el. A fülkében a sofőrt valódi kormány és a műszerfal, no meg (bicikli)pedálok várták. Ha ez utóbbiakat elkezdte hajtani a pilóta, akkor láncáttételen keresztül “indította be” a motort, mire a gépházból kerepelő hang imitálta a dízel-erőforrás zakatolását.

Facebook/Válickamenti Traktor és Géptalálkozó

Ha ennyi nem volt elegendő, akkor elöl kurblival lehetett rásegíteni, a karral a delikvens ugyanis biciklikereket forgatott, ami pedig a küllők közé állított lemeznek köszönhetően zajosan jelezte, hamarosan életre kel a szerkezet.

A 2018-as géptalálkozóra invitáló installáció a rendezvény után is a helyén maradt és mondhatni, azóta önálló életet élt. Sokan keresték fel, kipróbálták a motor beindítását, a vezetését, fényképeszkedtek rajta, különösen a gyermekes családok körében volt népszerű. Az idő múlás azonban meglátszott rajta, ezért  “botfatraktorosok” elhatározták a szerkezet felújítását, amit a hétvégén el is végeztek a szerkezeten.

Kapcsolódó
Traktorokkal ballagtak el egy debreceni középiskolai végzős diákjai
13 járművön közel 150-en búcsúztak el iskolájuktól.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik