Mozaik

Brutálisan drágult a sárgarépa

pexels
pexels
A KSH adatai szerint egy hónap alatt 89 százalékkal fizetünk többet érte, a hagyma pedig 73, a káposzta 23 százalékkal lett drágább.

Az RTL híradójában elhangzott, hogy a sárgarépa a legjobban dráguló élelmiszer Magyarországon, egyetlen hónap – júniusról, júliusra – alatt 89 százalékkal növekedett az ára. Júliusban már átlagosan 730 forintot kértek kilójáért.

A terméktanácsnál azt mondták, hogy sárgarépa hiány van Európában. Hollandiában például az aszály miatt volt kevesebb a termés. Varga István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a híradónak azt nyilatkozta, hogy mivel a termelési költségek megemelkedtek, így a termelési kedv is csökkent, kevesebbet vetettek, így jött egy árrobbanás. Elhangzott az is, hogyha ősszel beérik a későbbi vetés, legfeljebb 15-25 százalékkal csökkenthet a répa ára, de a többi zöldség nem lesz olcsóbb, pedig a vöröshagyma 73, a káposzta 23 százalékkal drágult.

Varga István szerint fel kell készülni a tartósan magas zöldség árakra. A KSH idén júliusban egyébként 17,6 százalékkal nagyobb drágulást mért a tavalyihoz képest.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik