Mozaik

„Majdnem leestünk az ágyról” – így élték meg a földrengést a békésiek

Megrogyott, ledőlt kémények, megsérült tetők és megrepedt falak maradtak a hétvégi, Békés vármegyét érintő földrengések után. A beol.hu riportja szerint Csabacsűdön több ingatlanban is károk keletkeztek a földmozgás következtében. Gulyás János Szabadság utcai otthonában a kéményből hullott ki több tégladarab is.

A férfi a lapnak arról beszélt, szerinte legalább nyolcszor éreztek különböző mértékű földrengéseket a hétvégén.

Az első alkalommal éppen a boltban voltam, és amikor kijöttem az üzletből, a kerítés remegni kezdett, először azt hittem, hogy egy kutya szaladt neki erőteljesebben. Azután szombaton még többször is megmozdult a föld. Vasárnap hajnalban már fent voltam, 4 óra körül járhatott az idő, amikor egyszer csak mintha valaki megrázta volna az ágyat, mintha arrébb húzta volna a fekvőalkalmatosságot. Később kimentem, hogy megnézzem keletkeztek-e károk, megvan-e még a tetőm, ekkor vettem észre, hogy a kéményből több tégla leesett

– emlékezett vissza a történtekre, amit az Időkép egyik olvasója meg is örökített.

Egy idősebb hölgy, aki névvel nem szeretett volna nyilatkozni, elmondta, borzasztó volt átélnie az egymás után érkező földrengéseket. Állítása szerint először egy hangrobbanásszerű zaj töltötte be a teret, majd mozgott alatta az ágy, mozgott minden, a csillár remegett. A második és a harmadik rengés még erősebb volt, ahogy tudott, felugrott, és igyekezett kimenni a házból, de még a harmadik rengés is félúton ért kifelé.

Sinkovicz Mihályék egy másik utcában található házában szombaton kora délután is érezték a földrengést.

Majdnem leestünk az ágyról, maga a ház, de a bútorok is megremegtek, még a macska is megingott

– számolt be a történtekről. A férfi leginkább attól tartott, hogy tetőben okoz károkat a jelenség. Erről egyelőre nincs szó, ellenben a falon vasárnap újabb repedést vettek részre.

Egy fiatal édesanya a lapnak elmondta, náluk valamennyi szobában, a konyhában, a gyerekszobában, a hálóban, a nappaliban egyaránt repedések keletkeztek a földrengés következtében, a legkritikusabb a konyhában a helyzet. Náluk már az első földrengések következményekkel jártak.

„Az ember ilyenkor azt se tudja, hogy mit csináljon, hirtelen nagyon nehéz volt felfogni, hogy mi történik”– árulta el. Mint mondta, az események nagyon megviselték hétéves gyermeküket, így náluk a károk mellett a lelki megrázkódtatással is meg kell küzdeni. Az anyuka úgy vélekedett, számukra talán a vasárnap hajnali rengés volt a legfélelmetesebb.

Molnár József, Csabacsűd polgármestere a lapnak elmondta, a hétfő reggelig hozzá beérkezett jelzések szerint legalább 15-20 háznál sérültek meg a kémények, amelyek közül több félig vagy egészen le is dőlt. Cserepek ugyancsak lecsúsztak, illetve rengeteg helyen falrepedések keletkeztek, vagy korábbi hajszálrepedések erősödtek, bővültek.

Ennek ellenére azt hiszem, óriási szerencsénk van, hogy nagyobb baj nem történt, senki nem sérült meg, egyetlen ingatlanban sem keletkeztek olyan károk, hogy az otthonát bárkinek el kelljen hagynia. Az önkormányzati épületek esetében is kisebb-nagyon repedések jelentkeztek az ingatlanok korától, állapotától és állagától függően. Azok helyreállításához kisebb munkálatokra lesz szükség, bár egyetlen épület sem lesz teljesen olyan, mint korábban

– összegzett.

Hogy mi állhatott a békési földrengések hátterében, arról itt írtunk korábban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik