Mozaik

Veszélyes marásvonalak húzódnak a Balatonban

Facebook / Zotphoto
Facebook / Zotphoto
A déli parton okozhat gondot a fürdőzőknek, ahol a jogszabály azt is lehetővé teszi, hogy 1 kilométerre eltávolodjanak a parttól.

A Balaton mélyén rejtőzködő, hosszanti árkokról írt az Aquamagazin.

A Balaton medrében, pár száz méterre a parttól egy árokszerű képződmény húzódik, ez a marásvonal. A hosszanti mélyedés főleg a déli parton okozhat bajt, életveszélybe is sodorhatja azt, aki nem számol vele.

vizimentok.hu

A marásvonalat nem jelzi bója.

A Balatonban a déli parton strandolók gondolják, hogy akár kilométereket lehet besétálni és még mindig leér a lábuk, de ez nem ilyen egyszerű. A Balaton medrének morfológiáját a hullámzás, és a viharok időnként “átrendezik”. A legnagyobb veszélyt az úgynevezett marásvonal jelenti, ami különösen a déli parton hangsúlyos.

A marásvonal valójában egy hosszanti árok, melynek mentén a víz két métert is tud mélyülni akár 30-40 méteren belül is.

Ezek az árkok 180 centiméteres mélységnél kezdődnek, így a legtöbb ember legfeljebb lábujjhegyen járva érezheti, ahogy eltűnik a lába alól a talaj. Amennyiben a déli part mentén fürdőzők a bóján belül maradnak, akkor biztosan nem kerülnek hirtelen mély vízbe.

vizimentok.hu

Két marásvonal van a déli parton. Az egyik ez a beljebb lévő, “hirtelen vonal”, ami 150-180 centis vízmélységtől indul. A másik egy nagyjából félméteres mélyedés, mely a parthoz közelebb húzódik. Ezt a külső marásvonalat a hullámzás hozta létre.

A külső marásvonalból kialakult mélyedés leginkább a gyerekeknek jelenthet veszélyt, egy kisgyerek akár el is merülhet egy-egy ilyen részen.

A belső marásvonal a vízibiciklizőkre jelenthet veszélyt, például akkor, ha valaki meggondolatlanul beugrik a habokba. Amikor beérkezik a vízbe, még van megbízható meder alatta, de a következő ugrásnál nincs, hiszen észre sem vette, hogy elsodródott a marásvonal fölé. Ilyenkor egy pillanat alatt pánikba esnek az emberek, és ez vezethet a tragédiához.

A legfontosabb, hogy ezekkel a veszélyekkel tisztában legyünk, és ne viselkedjünk felelőtlenül fürdőzéskor.

Kapcsolódó
Vonyarcvashegyi a Balaton idei legjobb strandja
Kihirdették a Kék Hullám Zászló verseny eredményét, és a különdíjas strandokat is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik