Mozaik

Autómentes élet egy tüneményes szigeten

Ötvös Sándor
Ötvös Sándor
Egy bájos szigetfalu, ahol sétálva csodálhatjuk az elénk táruló panorámát.

Az Åstol Svédország nyugati partján található, Göteborgtól délre, Malmötől északra. Számos gyönyörű épületete van, amelyeket a 19. században építettek az akkori itt élő gazdag kereskedők. Az 1970-es évekig jelentős halászközösség volt, azóta azonban nehézségekkel küzd. Építészete egyedülálló, mert különböző stílusok elemeit ötvözi, mint például a barokk újjászületés és a neoklasszicizmus, de néhány modern elemet is találhatunk, például üveghomlokzatokat vagy aszimmetrikus tetőket.

Åstol utcáit festői fehér házak szegélyezik

A városban számos nagyszerű étterem található, ahol helyi specialitásokat szolgálnak fel, mint például a tenger gyümölcseiből készült paella és a polipsaláta és egyéb halféleségek. A település strandjai azért is népszerűek a gyermekes családok körében, mert az öblökben lévő vizeik sekélyek, így a kisebbek is biztonságosan úszhatnak.

svedentips

svedentips

Åstol számos egyedi építészeti stílus otthona. A 19. században épült hagyományos fehér házak a város egyik legszembetűnőbb jellemzői. Az itt található épületek egyedi tervezésükről is ismertek – sokukat művészeti galériává vagy múzeummá alakították át, ahol a helyi művészek munkáit mutatják be.

ötvös sándor

Autók nem közlekednek a szigeten

Az ideérkezőket változatos programok várják. Lehet csónakázni, horgászni és úszni, a kalandvágyók pedig túrázhatnak a környező dombokon. Ha pedig a kerékpár a szenvedélyünk, akkor erre is több túraút áll rendelkezésre. Az autót viszont felejtsük el ezen a helyen.

Ötvös Sándor, aki nemrégiben készített felvételt a kis halászfaluról, bejegyzésében így írt Åstolról:

A szigetet látványos sziklaformák övezik és méreteit tekintve tényleg nagyon kicsi, alig fél kilométer hosszú. Nagyjából 2-300 állandó lakosa van, akik jellemzően halászatból és a turizmusból élnek. Autók egyáltalán nem közlekednek a szigeten, a szárazföldről megközelíteni hajóval lehet.

Kapcsolódó
A sziget, melyet jókedvű asszonyok irányítanak
Mindent ők intéznek, a négy falu mindennapjait is igazgatják.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik