Mozaik

Marokkóban tűnt fel az akasztói gyűrűs gólya

wikimedia commons
wikimedia commons
A megszokott vonulási útvonaltól több ezer kilométerre figyeltek meg egy magyar gyűrűs fehér gólyát Marokkóban, Rabat közelében (Kénitra) egy szeméttelepen.

A Magyar Madártani Egyesület számolt be arról a közösségi oldalán, hogy ez az első hazai jelölésű fehér gólya, ami Északnyugat-Afrikában megkerült.

A gólyát szeptember 2-án és 3-án figyelte meg Abidi Mustapha. A madarat  fiókaként 2021. június 18-án Akasztón (Bács-Kiskun megye, Sápi Tamás) gyűrűzték meg.

Az MME azt írta, hogy néhány esetben egy-egy hazai gyűrűs madár meglepő területeken került meg, de ez az első eset, hogy a kezdő hosszúsági körtől nyugatra találjanak magyar gyűrűs fehér gólyát.Magyarországon egyébként 1908 óta közel 35 ezer fehér gólyát gyűrűztek, legnagyobbrészt fióka korukban. Mindezekből 640 madár került meg külföldön, a legtöbb a Kárpát-medencén belül és Délkelet-Európában, valamint a kelet-afrikai vonulási és telelőterületeken.

Kiemelt képünk illusztráció.

Kapcsolódó
Rekord Zalában, hat fióka nőtt fel egy gólyafészekben
A fehér gólya átlagosan 4-5 tojást rak le és normál körülmények között egy fészekből 2-3 fióka repül ki. Az ilyen népes család nagyon ritka.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik