Virágzó vidékünk

Rekord Zalában, hat fióka nőtt fel egy gólyafészekben

Balaton-felvidéki Nemzeti Park
Balaton-felvidéki Nemzeti Park
A fehér gólya átlagosan 4-5 tojást rak le és normál körülmények között egy fészekből 2-3 fióka repül ki. Az ilyen népes család nagyon ritka.

A tojásokból kikelt fiókák felnevelésének sikeressége sok tényezőtől függ. Csapadékos időszakban sokkal több a táplálék a réteken, ahol a szülők gyűjtik a hüllőket, rágcsálókat, így nagyobb az esély, hogy több utód éli meg a felnőtt kort. Az idei év Zala vármegye északi részén jónak bizonyul a gólyák számára.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park felvételén látható zalaegerszegi fészekben 6 egészséges fióka nevelkedik, ami meglehetősen ritkának mondható.

E gólyák fő táplálkozó helye a Zala folyó menti Natura 2000 gyepterületek. Ezen gyepterületek fennmaradásához szükséges a szabályok betartása mellett történő gazdálkodás, a kaszálás és legeltetés. Látható, hogy a vadon élő állatok utódnevelése természetes környezetükben rendkívül viszontagságos feladat és ez a természet rendje. Az élővilág fennmaradásának kulcsa a megfelelő táplálkozó és élőhelyek megléte

írta közleményében a nemzeti park.

A gólyák tápláléka egyébként igen változatos, férgekből, rovarokból, halakból, kétéltűekből, hüllőkből és más kisebb gerincesekből áll.

Kapcsolódó
Rekord számú kisgólya nőtt fel egy fészekben Romániában
Tavaly Bulgáriában jegyeztek fel hasonló esetet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik