Mozaik

Legnagyobb gyerekkori tévhiteink

Unsplash
Unsplash
A "nyilász árok"-tól a fejetlen Gárdonyi Gézáig.

Gyerekkorunkban csak úgy szívjuk magunkba az információt. Akkor is, ha a felnőttek azt gondolják, hogy nem is halljuk és akkor is, ha azt gondolják, értjük, nekünk viszont fogalmunk sincs róla, hogy tulajdonképpen miről is van szó, de a korábbi tapasztalataink és legfőképpen a képzelőerőnk alapján “költünk” belőle valami bődületes hülyeséget. Ezek aztán sokszor annyira gyökeret vernek az agyunkban, hogy van, hogy csak felnőttként jövünk rá, hogy miről is van/volt szó. Lássuk, melyek a kommentelők legnagyobb gyerekkori tévhitei!

Trójai faló. Sokáig azt hittem, azért faló, mert fal (=eszik), és nem azért mert egy fa ló.

Azt gondoltam, hogy a feketepiac egy valódi piac, totál nem értettem, ha onnan jönnek a fegyverek, drogok stb, akkor a rendőrök miért nem záratják be.

Nálam hasonló volt a bolhapiac. Gyerekként sokáig azt hittem, azért olcsóbbak ott a cuccok, mert lehet bennük bolha, és nem értettem, így mégis hogyan képesek onnan akármit is venni a felnőttek.

Faroslemez. Mármint faros. Tinikorom végén jöttem rá, hogy az fa-ROST-lemez.

Régen rá volt írva a tejre, hogy pasztőrözött. Évekig azt olvastam (túl sokáig…), hogy „parasztőrzött” és azt gondoltam, hogy ez ilyen minőségjelölő kategória, hogy annyira bio és szuper a tej, hogy parasztok őrzik.

35 éves voltam, amikor megtudtam, hogy amikor a zöldségesnél azt írják, hogy “lédig”, az nem azt jelenti, hogy „lédús”.

Egész gyerekkoromban azt hittem, hogy a tv-paprika az valami nagyon prémium paprika, amit a tv-ben látott a mama, és azért veszi.

Tupperware. Leírva nem láttam csak hallottam, hogy emlegetik a „tuppervári” műanyag dobozokat. Azt gondoltam, hogy ezeket egy Tuppervár nevű településen gyártják.

Egyszer egy stoppolófával kiálltam az út szélére stoppolni, azután tudtam meg, hogy nem ahhoz a stoppoláshoz való.

Sosem értettem, hogy mikor apu hazajött tüdőszűrésről, miért nincs műtéti heg a mellkasán, mert úgy képzeltem el a dolgot, hogy kiveszik, tésztaszűrőn leszűrik (??????) és visszateszik.

Az egri várban van Gárdonyi Géza sírja. A sírra ki van írva, hogy “csak a teste”. Sosem értettem, hogy a feje hova tűnt.

Szentül meg voltam győződve, hogy a német juhász kutyánk még kicsi, és ha megnő, akkor ló lesz.

Unsplash

Kicsi koromban azt hittem, hogy a cigány szó az egyfajta bohócot jelent, elvégre a bohócok szoktak cigánykereket hányni.

Amikor megtudtam, hogy forog a föld, éjszaka megpróbáltam ébren maradni, hogy láthassam, amikor megfordul a ház.

Kiskoromban nem értettem, miért baj az, ha apámnak nincs munkája. De hát az csak jó, mert akkor nem kell dolgoznia, nem igaz? Így gondoltam én akkor…

Elég sok rajzfilmet néztem gyerekként, és azt hittem, ha angolul beszélsz, megváltozik a hangod (néha ugye, eredeti szinkronnal énekeltek).

Tűkön ül: azt hittem, hogy a tűk egy kis sámliszerű dolog, amin lehet üldögélni.

Nekem az tülkön ül volt.

Elég sokáig abban a hitben éltem, hogy ha valaki záráskor még a boltban van, arra szó nélkül rázárják az egészet.

Gyerekként azt hittem, hogy a Szeszélyes Évszakok alatt hallható konzervnevetés a többi nézőtől a tv előtt jön, mivel a hangszóró felépítése hasonlít egy mikrofonéra. Éppen ezért a tvhez közel ültem, és a nagyon jó jeleneteknél direkt belenevettem a hangszóróba.

Én azt hittem az oviban, hogy a mákos tésztán a mák az háromfelé vágott hangya.

Azt hittem, a görögdinnye Görögországból jön, pedig a „görög” a gurul szó szinonimája.

Kiskoromban nem tudtam, hogy mit jelent a „kura” szó A gyűrűk urából… Aztán később leesett, hogy nem A gyűrű kura a film címe.

Még óvodás voltam, mikor az unokatesóm osztálykirándulásra ment Aggtelekre, elmentek a cseppkőbarlangba is. Mondta, hogy nem szabad hozzáérni a cseppkőhöz, mert nem nő tovább. Sokáig azt hittem, a kezem nem nő tovább, és nagyon féltem a cseppkőbarlangoktól.

Meglepett, hogy nincs olyan növény, hogy sárgaborsó. Az csak szárított zöldborsó.

Azt gondoltam, hogy annak a kacsának, amelyik a vízen úszik, nincs lába, amelyik a parton totyog, annak meg van.

Unsplash

Óvodásként azt hittem, hogy a röntgenben letépik a húst a vizsgált testrészről és úgy készítik el a felvételt. Behíváskor sikoltozva, önkívületi állapotban kapaszkodtam az ajtórácsba törött kézzel, amíg le nem rángattak onnan.

Mikor 5-6 év körül voltam, én tényleg azt hittem, hogy Zimmer Ferinek ennyi háza van, és csodálkoztam azon, hogy ha ennyire ismert, akkor miért írják el mindenhol a nevét. A Zimmer Feri filmig le sem esett a dolog.

Nem értettem, hogy mi az a főzött fagyi… Hogy lehetne megfőzni, ami hideg???

Én azt hittem, hogy a METRO áruház konkrétan a metrókon helyezkedik el és baromira sietned kell, ha el akarod érni vagy el akarsz jönni onnan.

Azt hittem, hogy a vájtfülű az whitefülű, ami a zöldfülűnek lenne az ellentéte.

Székesfehérvári vagyok. Amikor Pest, illetve amikor a Balaton fele mentünk, különböző felhajtókon mentünk fel az autópályára, így nagyon sokáig azt hittem, hogy két M7-es van. 2014 nyarán történt az, hogy megtudtam, hogy létezik olyan is, hogy M0. Sőt, M5, M3, de még M2 is. Ekkortájt kezdett szöget ütni a fejemben, hogy ezekből miért csak egy van, szemben a két M7-sel.

Én azt hittem gyerekkoromban, hogy a Balatont éjszakára leengedik, mint a fürdőkádat és reggelre újratöltik. Meg is kértem a szüleimet, hogy egyszer hadd maradjak fönn addig, amíg leengedik.

Sokára derült ki számomra, hogy a teljhatalomnak semmi a köze a tejhez.

A „Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét” mondatot úgy értettem, hogy „Kérdezze meg a kezelőorvosától a gyógyszer ízét”, ami logikus volt, mert a rózsaszín epres köptetőszirup ízétől hánytam.

Én a zsíros kenyérről gyerekként azt hittem, hogy sírós kenyér. Merthogy a zsír rajta a könny.

Mindig az folyt a csapból is (tök jogosan), hogy nyáron vigyázni kell a túlzott napozással, mert bőrrákot okozhat. Na, én gyerekként összekötöttem, hogy melegem van = tuti bőrrák, ezért sokáig nem mertem éjszaka betakarózni, nehogy melegem legyen.

Sokáig azt hittem, hogy a parlamentben kutyák vannak. Mama mindig azt mondta, hogy ott vannak a nagy kutyák. Egy világ dőlt össze bennem amikor megtudtam, hogy nem igaz.

Unsplash

Úgy gondoltam, hogy Irsai Olivér egy menő borász, aki majd a férjem lesz!

„Nyílászárók”… nagyon furcsának találtam, hogy ilyen nagy az érdeklődés az íjászat iránt, és ilyen sok „nyilász árok” nevű hely van a városban, ahova mehetnek az emberek íjászkodni-nyilászkodni…

Pár hónapja realizálódott bennem, hogy a zsákutcát jelölő tábla nem egy T betű, hanem a fehér függőleges vonal az utat jelzi, a piros merőleges pedig egy „falat”, vagyis az út végét. 28 éves vagyok, 10 éve van jogsim…

Aki másnak vermet ás, maga esik bele. Azt hittem, hogy a „vermetás” egy jelző, és egyáltalán nem értettem, hogy miért „vermetás” valaki.

Azt hittem, a macskák a lány kutyák.

Éjt nappallá téve. Mindig csak hallottam, leírva sosem láttam leírva egészen tavalyig (26 voltam akkor), én úgy értettem, hogy: Éjt nap alá téve. Nagyot koppant.

Azt hittem a „hónap” olyan nap, amikor esik a hó.

Én gyerekként azt hittem, hogy minél több anyajegye van valakinek, annál jobban szereti az anyukáját. Mivel anyukámnak sok van, mindig azt gondoltam, hogy ő nagyon szeretheti nagymamámat.

Pár hónappal ezelőtt világosodtam fel, hogy a táppénz valójában nem táv-pénz, hanem táp-pénz. Tápra kapod, nem pedig azért, mert távol vagy.

Azt hittem, a vegetáriánus egy név: Vegatári János.

Kapcsolódó
A szemen szedett hazugság és a bekapott légy nyomában
Hogyan hegyezik a zabot Kukutyinban?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik