Mozaik

Kiderült, mennyibe kerül majd a belépődíj Velencébe

Getty Images
Getty Images

Velence végre kidolgozta a belépődíjas rendszer részleteit, így hivatalosan az olasz város lesz az első a világon, ahol a turistákat fizetésre kötelezik a beutazáshoz, írja a CNN.

A séma 2024 tavaszán indul, és csúcsnapokon 5 eurót kell majd fizetnie a 14 évnél idősebb látogatóknak a csúcsidőszakban, de csak akkor, ha nem alszanak ott.

Egyelőre még ez sem egy végleges döntés, első körben 30 napos tesztidőszakot vezetnek majd be, erről Luigi Brugnaro polgármester írt a közösségi oldalán.

Ez nem egybefüggő 30 nap lesz, hanem a hatóságok inkább megpróbálják megtippelni, mely napok lehetnek a legzsúfoltabbak. Ezek vélhetően hétvégére vagy a karneválok idejére esnek majd.

A cél az, hogy bizonyos időszakokban visszaszorítsák az egynapos turizmust, ami olyan túlzsúfoltságot eredményez a lebegő városban, ami már tarthatatlan.

Kivételt képeznek a belépődíj alól a helyiek, akiknek nyaralójuk van Velencén, akik több napra érkeznek és akik sporteseményen vesznek részt. Nekik viszont minden esetben online kell regisztrálniuk az érkezésüket.

A többször elhalasztott korábbi tervekhez képest ez egyébként jóval enyhébb megoldás, volt ugyanis olyan elképzelés is, hogy egész évben 3 és 10 euró közti összeget kértek volna el mindenkitől.

Kapcsolódó
Velence fuldoklik a turistákban, végveszélyben a város
A virágzó idegenforgalom veszélyezteti a város túlélését, a helyi szintű kezdeményezések azonban változást hozhatnak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik