Mozaik

Itt találták meg az első ázsiai lódarazsat hazánkban

wikimedia commons
wikimedia commons
Bár két-három évvel későbbre várták a megjelenését, de egy szigetközi településen augusztus 20-án megtalálták az első ázsiai lódarazsakat hazánkban.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a faj még 2004 környékén jelent meg először Európában, egy kínai teherhajón áttelelve ért partot Franciaországban és a terjedését figyelve, csak idő kérdése volt, hogy mikor jelenik meg hazánkban.

Néhány hete végül Márta Tamás kimlei méhész talált rá az első hazai példányokra – tudtuk meg a Kisalföld cikkéből.

Mivel a felfedező nem  kívánt nyilatkozni, a lap Varga Tamás Imre kisbodaki méhészhez fordult, akinek közvetítésével a bizonyítópéldányok a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményébe kerültek.

Három bizonyítópéldányt magam vittem fel Budapestre augusztus 23-án. Kimlén jelent meg az ázsiai lódarázs, mely minden rovarra veszélyes, kezdve a szitakötőktől, a posz-, bányászméheken keresztül a háziméhekre. Egy-egy kisebb, gyengébb családot képes akár teljesen elpusztítani

– nyilatkozta Varga Tamás.

Elég lehetett, hogy egy zöldség- vagy gyümölcsládán keresztül ide érkezzen vagy akár egy turista autójával, hogy akár több száz kilométerre kerüljön. Tudtuk, hogy előbb-utóbb ideér, de későbbre vártuk a megjelenését

– így a szakember, aki hozzátette, hogy a franciák és a spanyolok komoly erőfeszítéseket tesznek ellene, kiirtása lehetetlen, csak lassítani lehet terjedését csapdázással. Jó megoldás, ha tavasszal sikerül elcsípni az anyaállatot, amely fészket rak, és az augusztus-szeptemberre lesz a legnagyobb, akár több ezer darázzsal.

Varga Tamás Imre szerint az ázsiai lódarázs valamivel kisebb, mint európai társa és nem is agresszívebb, viszont más stratégiával vadászik.

A felfedezett példányok az Országos Magyar Méhészeti Egyesülethez (OMME) kerületek, amit a szervezet átadott a rovarszakértőnek. A Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa végül augusztus 24-én azonosította és elismerte, hogy ázsiai lódarázsról (Vespa velutina) van szó.

Kapcsolódó
Átrágták egy lovászi ház mennyezetét a lódarazsak
Meg kellett bontani a tetőteret, hogy eltávolítsák a fészket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik