Kertünk-Portánk

Átrágták egy lovászi ház mennyezetét a lódarazsak

Markus Flath/Wikipédia
Markus Flath/Wikipédia

A Zalai megyei Lovásziban lévő házhoz a lenti hivatásos tűzoltókat riasztották. Az egység egyik tagja, aki méhész, kihúzós létra segítségével megbontotta az épület tetőszerkezetét, majd eltávolította a darázsfészket. A lakók ezután visszatérhettek otthonukba – írta meg a Zaol.

Hazánkban egyetlen lódarázsfaj őshonos, az európai lódarázs, amely 2,5-3,5 centiméteres testhosszával a társas darazsak legtermetesebb képviselője kontinensünkön. A lódarazsak életciklusa éves periodikát követ

– nyilatkozta a témában a 24.hu-nak Dr. Vas Zoltán biológus.

Nyár végén, ősz elején bújnak elő a hímnek és ivaros nősténynek nevelt darazsak, amelyek a jövő évi generációkról gondoskodnak. A lódarazsak ragadozók, erős rágóikkal pókokat, rovarokat, lárvákat zsákmányolnak, de dögökből is képesek húst kiszakítani, meglehetősen tág a repertoár.

A lódarazsak ok nélkül soha nem támadnak. A fészküket viszont meglehetősen agresszívan védelmezik, ha 2–3 méterre megközelítjük, azt már fenyegetésnek érezhetik, amire közösen reagálnak. Ám ha jelenlétünkben nem látnak veszélyt, legfeljebb érdeklődve körberepülnek, megvizsgálnak, és ha nem kezdünk el csapkodni, ugrálni, sikoltozni, békében tovább is állnak.

A szakemberek azt javasolják, hogy a lódarázsfészek felszámolásához hívjunk szakembert.

Kapcsolódó
Hordó nagyságúra is megnőhet a darázsfészek
A nyár beköszöntével egyre többen kérnek segítséget méhbefogáshoz, darázsirtáshoz.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik