Megjelent a Michelin Guide Magyarország 2023-as kiadása, melyből kiderül, hogy mely éttermeket ajánlják az ételkritikusok.
2023-ban nem szerzett új étterem Michelin-csillagot hazánkban, ám újként a pécsi Morzsa megkapta a Bib Gourmand minősítést.
A guide 2023-as kiadása összesen 75 éttermet ajánl: 28 éttermet Budapesten, 47-et vidéken. A válogatásban 2 kétcsillagos, 7 egycsillagos, 7 Bib Gourmand étterem és 59 egyéb ajánlott hely szerepel – ebből 14 új belépő. A fenntarthatóság iránti elkötelezettségükért 5 éttermet Michelin Zöld Csillaggal is kitüntettek. Új szereplőként a pécsi Morzsa étterem Bib Gourmand minősítést, valamint a szigligeti Villa Kabala Zöld Csillagot kapott – közölték a Michelin Guide honlapján.
Két Michelin-csillagos éttermek
- Platán Gourmet (Tata)
- Stand
Egy Michelin-csillagos éttermek
- 42 (Esztergom)
- Babel
- Borkonyha
- Costes
- Essencia
- Rumour
- SALT Budapest
Bib Gourmand éttermek
- Anyukám Mondta, Encs
- Casa Christa, Balatonszőlős
- Kistücsök, Balatonszemes
- Macok, Eger
- Morzsa, Pécs – New Distinction
- Mór24, Balatonfüred
- Sparhelt, Balatonfüred
Zöld csillagos éttermek
- Almalomb, Hosszúhetény
- Graefl Major Kétútköz, Poroszló
- Onyx Mühely, Budapest
- Salt, Budapest
- Villa Kabala, Szigliget – New Distinction
Michelin ajánlás – idei új ajánlások
- Bobajka, Tarcal
- Botanica, Dánszentmiklós
- Csopaki Resti by Laurel, Csopak
- FLAVA, Budapest
- Fricska 2.0, Budapest
- GÓRÉ, Kisharsány
- MoszkvaTéЯ Bistro, Budapest
- NOON, Balatonfüred
- Piac 42, Esztergom
- SHO, Budapest
- Solid, Budapest
- Tati, Budapest
- White Salon, Budapest
- Zincenco Kitchen, Budapest
Az 1936-ban meghatározott csillagos minősítéseken felül, mára más kategóriákban is értékel a Michelin. A jól ismert egy * azt jelenti, kiváló minőségű konyha, ha arra járunk, érdemes megállni. ** -ot kap az az étterem, amely megér akár egy hosszabb kitérőt is, míg ***-ot a kivételes minőségű konyhák kapnak, amelyek meglátogatása önmagában is megér egy külön utazást. BIB Gourmand elismerést kapják azok a jó ár-érték arányú éttermek, ahol mérsékeltebb áron lehet kiváló minőségű ételt kapni. Tányér (Plate, Assiette) elismeréssel a gondosan elkészített, jó ételeket kínáló éttermeket minősítik, míg a Zöld Csillaggal az étterem fenntarthatóság érdekében tett erőfeszítéseit ismerik el.