Virágzó vidékünk

Vidéki étterem az év legjobbja

Platán Gourmet Restaurant/Facebook
Platán Gourmet Restaurant/Facebook
Tatán található.

A tatai Platán Gourmet nyerte el a magyar gasztronómia egyik legrangosabb elismeréseként számon tartott Audi – Dining Guide Év étterme díjat, írja az MTI.

Pesti István séf az elmúlt években bizonyította: nem feltétlenül kell ahhoz jelentős turistadesztináció, hogy egy gourmet felfogású étterem megtalálja a közönségét. A Platán formáció 2021-ben megnyílt egysége, a Platán Gourmet konyhája nagyon egyedi elképzeléseken alapuló gondolkodásmódot képvisel.

A 12 fogásos degusztációs menüket kínáló étterem alapanyag-használata rendkívül változatos, az étlap egyértelműen a séf erős és egyedi fúziós látásmódját tükrözi

– méltatta a zsűri a nemrég 2 Michelin csillaggal is jutalmazott tatai éttermet.

Balogh Zoltán/MTI

A Dining Guide Étteremkalauz TOP10+2-es listájára idén a Platán Gourmet mellett a Salt Budapest, a Rumour by Rácz Jenő, a Babel Budapest, az esztergomi 42 Restaurant & Bar, a Costes Downtown, az Essencia Restaurant, a Costes Restaurant, a Borkonyha, a Spago by Wolfgang Puck, a Mák Restaurant és az Onyx műhely került.

A tesztelők idén nagyobb figyelmet fordítottak az alternatív vendéglátóhelyekre, közülük a 2023-as év legjobbja a miskolci Il Baffo by Avalon lett.

Az Év Cukrászdája díjat a Málna The Pastry Shop vihette haza, az Év Innovatív Konyhája címet pedig a 42 Restaurant szerezte meg.

Több egyéb díjat is kiosztottak

  • Az Év Szerethető Étterme díjjal a balatonszőlősi Casa Christa éttermet jutalmazták.
  • Az idén új díjkategóriaként bevezetett Év Szállodája címet pedig a budapesti Matild Palace Luxury Collection Hotel nyerte el.
  • A Szulló Szabina – Széll Tamás páros (Stand) lett az Év Séfje.
  • Az Év Szervizemberének Németh Gergelyt választották a Felix Kitchen&Barból.
  • Idén is díjazták az ifjú séftehetségeket, közülük a Bocuse d’Or világdöntőjében bronzérmet szerzett Dalnoki Bence vihette haza az elismerést.
  • Az Év Sommelier-je díjat pedig Becker Gábor (Kollázs – Brasserie&Bar) kapta meg.
  • Az Év Borválasztéka díj nyertese a Botaniq Turai Kastély & Clarisse étterem lett.
  • Az életműdíjat Zsidai Ilona nyerte el.
  • A tavaly bevezetett díjkategória, a Dining Guide Best of the Best tagjai a budapesti Stand és a váci Mihályi Patisserie maradtak.

A Dinig Guide Étteremkalauz 2005 óta adja át a legjobbaknak járó Év étterme és TOP10 étterem díjakat. A bírálók idén az átlagosnál több éttermet látogattak végig, a magyarországi vendéglátóhelyek gyakoribbá vált megnyitása, zárása és koncepcionális változásai miatt.

A TOP10+2-es ranglista felállításában idén is a Michelin Guide korábbi igazgatója, az olasz Fausto Arrighi segédkezett, aki vezető tanácsadói jelenlétével hetedik éve segíti az Étteremkalauz munkáját.

Kapcsolódó
Kiveszőben vannak a magyar csárdák
Természetesen a mostani gazdasági helyzetben az sem mindegy, milyen áron kínálják az ételeket a csárdák.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik