Mozaik

Hallgassuk meg együtt a ma 65 éves Andrea Bocelli legszebb dalait

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Az olasz énekes, Andrea Bocelli, világszerte ismert és elismert tenor, aki számtalan ember szívét rabolta el éneklésével. Bocelli története lenyűgöző és inspiráló, hiszen látássérültként született, de mégis az egyik legismertebb és legkiválóbb operaénekes lett a világon.

Andrea Bocelli 1958. szeptember 22-én született Lajatico, Olaszország kisvárosában. A kis toscanai települést körülvevő szépséges táj hangulata, kultúrája, a gyerekkorában ért impulzusok nagy hatással voltak későbbi művészi pályafutására.

Édesanyjának a terhességi vizsgálatok során azt javasolták, ne tartsa meg a babát: „Emlékszem, amikor azt mondták:

Vetesd el a fiad, mert vak lesz

– idézte fel.

Noha örökletes zöld hályoggal született, látását mégis baleset következtében – focimeccs közben fejen találta a labda – vesztette el 12 éves korában. A fiatal Andrea azonban sosem hagyta, hogy a látás hiánya megállítsa őt az álmai elérésében.

Mindig is szerettem énekelni. Az éneklés mindig valódi szenvedélyem volt. Amikor azonban a barátaimmal mehettem focizni, akkor bizony nem szerettem annyira énekelni. Nem szerettem, ha megzavartak, ha noszogattak, ha elvonták a figyelmemet a játéktól. Az emberek azonban egyre csak biztattak: Énekelj nekünk! És elkezdtek hívogatni, hogy énekeljek a templomban, születésnapi ünnepségeken, iskolákban – mindenhol. Tehát ez egyszerűen jött magától … ennek így kellett történnie

– mondta egy interjúban.

Bocelli már gyerekként megtapasztalta az éneklés varázsát. Édesanyja, Edi, és nagyanyja, Erina is énekesek voltak, és gyakran énekelték az otthonukban az olasz dalokat. Andrea Bocelli fiatalon beleszeretett a zenébe, csodás hangjára már kisgyermekkorában felfigyeltek, megtanult zongorázni, fuvolázni, sőt szaxofonozni és teljes operákat tudott fejből.

18 évesen felvételt nyert a Pisai Egyetem jogi karára, egy évig praktizált is utána, de sosem hagyta abba az éneklést. Hogy neves énektanárait, Luciano Bettarinit, majd bálványát, a nemzetközi karriert befutott tenor Franco Corellit ki tudja fizetni, tanulmányai mellett bárokban zongorázott. Később zenei tanulmányokba fogott és zenei oklevelet szerzett.

Legalább álmaim voltak, amelyeket féltve őriztem a szívem mélyén, de a valóság kőfalába ütközve ezek is szétzúzódtak, ezer darabra törtek: lehajoltam, összegyűjtöttem valamennyit, és most végtelen türelemmel rakom őket újra össze. Visszaadom nekik régi fényüket, és szárnyakat is adok nekik, hogy megtanulhassanak repülni, s lassan-lassan felemelkedhessenek a magasba, egészen addig, mígnem talán még azt a kőfalat is átrepülik, és egyszer csak ott lesznek odaát, azon a helyen, ahol az álmok megvalósulnak, először gondolatok alakját öltik, majd tervekké állnak össze, végül pedig konkrét tényekké válnak.

Karrierjét az olasz Zucchero indította el, aki 1992-ben Miserere című duettjéhez keresett partnert. Az olasz blues énekes először Luciano Pavarottit környékezte meg, a demofelvételt az akkor még bárokban fellépő Bocellivel készítette el. A tenorok királya a próbafelvételt tökéletesnek minősítette, így az éles verzióban is Bocellit javasolta maga helyett, a lemez az ismeretlen énekessel jelent meg. Első igazi sikerét a San Remo-i dalfesztiválon aratta, debütáló lemeze hazájában ünnepelt sztárrá avatta.

Még a legszebb zenében is ott van egy kis csend, pusztán azért, hogy tanúi lehessünk a csend fontosságának.

A nemzetközi elismerés sem váratott sokáig magára: a Con Te Partiro című dallal, illetve a Sarah Brightmannel közösen énekelt angol nyelvű változatával, A Time To Say Goodbye-jal szinte berobbant a zenei életbe. A duett 14 hétig vezette a német kislemez-listát és közel 3 millió példányt adtak el belőle, a Romanza című lemezből már 15 millió példány kelt el. Következő albumai, a Viaggio Italiano és az Aria a klasszikus zene jegyében születtek, miként eddigi legsikeresebb lemeze, a Sacred Arias is.

A popzene egy olyan műfaj, amelyet sokmillióan hallgatnak nap, mint nap és amelynek segítségével könnyen megoszthatom érzéseimet a közönséggel. Számomra a popzene lényege, hogy az életben történt eseményekről szóljon a lélek és a szív hangján.

Amellett, hogy elismert operaénekes, legalább ugyanakkora sikerekkel büszkélkedhet a popzenében is. Pályafutásának kiemelkedő pillanatai közé tartozik az együttműködés más híres énekesekkel, például Celine Dionnal, a már említett Sarah Brightmannel, és Ed Sheerannel. Ezek a duettek világszerte népszerűek lettek, és hozzájárultak Bocelli hírnevének növekedéséhez.

Celine Dion így fogalmazott róla:

Ha az Úrnak szép énekhangja lehetne, akkor az biztosan Andrea Bocelliére hasonlítana legjobban.

Számtalan szakmai elismerést tudhat magáénak a Guinness Rekordok könyvébe kerüléstől a Golden Globe-díjon át, az Oscar jelölésig. 2010-ben a halhatatlanoknak járó csillagot is megkapta a Hollywood Walk of Fame-en.

Nagy igazság, hogy akinek sokat adnak, attól sokat is kérnek. El sem tudom képzelni, miről adhatok majd számot, ha majd szemtől szemben állok azzal, aki megalkotta a világot. Hiszen én olyan sokat kaptam Tőle! Az élet annyi lehetőséget adott, annyi élményt élhettem át! Ha ilyen sokat kaptam, akkor bizony viszonzásul meg kell próbálnom nagyon sokat adni.

Kapcsolódó
A magyar nő, aki egy faluban él Andrea Bocellivel
A település egyetlen magyar lakosa, Viki, aki többször is találkozott már a híres tenorral.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik