Mozaik

Nyugati piszedenevért fogtak a Kőszegi-hegységben

Facebook / Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont
Facebook / Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont

Javában tart a hazai denevérek násza – írta a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont.

Hányféle denevér nászol a Borha-táróban? – ezzel a kérdéssel kezdték a fotókkal illusztrált bejegyzésüket a természetvédők.

A kérdésre keresték a választ – denevérek után kutattak – a szakértők az éjszakai órákban a Kőszegi-hegységben. A napokban zajlik a repülő emlősök nászidőszaka. A korábban megtörtént táró lezárásnak köszönhetően zavartalanná vált üreg az egyik legjobb nászolóhely a hegységben élő denevérek számára.

Facebook / Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont

A Borha-táró bejárata elé kifeszített speciális háló segítségével öt fajt – köztük a fokozottan védett nyugati piszedenevért is – sikerült kimutatni, ezek valószínűleg szaporodás céljából is használják a járatot.

A Kőszegi-hegység egyik legjelentősebb denevérélőhelyének számító táró bejáratát a szakemberek denevérbarát megoldással lezárták, így biztosítottak nyugodt körülményeket a bányavágat élővilága számára. Az emberi zavarást kiküszöbölve többek között patkósdenevérek és csonkafülű denevér is “belakta” már azóta az üreget.

Facebook / Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont

A nyugati piszedenevér a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján mérsékelten fenyegetett faj. Hazánkban valamennyi denevérfaj természetvédelmi oltalmat élvez, közülük 8 faj fokozottan védett. A nyugati piszedenevér természetvédelmi értéke 100 000 forint.

Kapcsolódó
Igazi ritkaság akadt a soproni bőregerészek hálójába
Igazi denevérritkaságot fogtak a soproni szakemberek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik